Tarımsal sorunlar üretim planlaması ile aşılacak
Tarıma yönelik 2024 yılı çalışmaları hakkında bilgi veren İzmir Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, daha az su isteyen ürünlere yönelik üretimin teşvik edileceğini açıkladı. Stratejik ürünlere yönelen üreticiye ilave destekler verilecek
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, tarım ve hayvancılık alanında 2024 yılı içinde yürüttükleri çalışmalar ve bu çalışmaların sonucu hakkında bilgi verdi, 2025 yılı stratejik planlamayı ve hedefleri açıkladı.
İZMİR'DE TARIM ALANI MİKTARI YÜZÖLÇÜMÜ İLE ORANTILI DEĞİL
İzmir'in tarım ve hayvancılık alanında önemli bir merkez olduğunu belirterek sözlerine başlayan İl Müdürü Mustafa Şahin, "Birçok üründe İzmir bir numaralı üretici konumunda. Ayrıca Türkiye'nin en kaliteli 3 sütünden biri İzmir'de elde ediliyor. Ancak, tarımda kullanılan alan miktarı yüzölçümü ile doğru orantılı değil. Bunda denize kıyısı olmasının ve deniz bittikten sonra arazilerin başlamasının etkisi var" dedi.
Tarımda yaşanan en büyük sorunun plansız üretim olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu yıl ekilen ve çok para getiren ürün, ertesi yıl herkes tarafından ekiliyor ve arzı fazla olduğu için ürün para etmiyor. Bu yüzden üretim planlaması yapılması gerekiyor. İzmir bu alanda çok verimli çalışmalar yapılabilecek bir bölge. Çünkü hem kendi üretimleri var hem de başka bölgelerdeki üretimleri işleyip ihracat ettiği için planlama İzmir'de çok verimli sonuçlar verecektir. Hayvancılıkta da planlı besiciliğe ihtiyacımız var. Hayvan nüfusumuz özellikle küçükbaşta yetersiz. Ülke nüfusumuz kadar hayvan varlığımızın olması gerekiyor. Bu eksikliklerin giderilmesi için yeni stratejik hedeflerle 2025 yılında çalışmalarımıza başladık. Topraktan çatala sloganıyla en iyi ürün numunesiyle, nereden geldiği bilinen ürünle üreticiden tüketiciye ulaşımı sağlayacağız" diye konuştu.
Tarım arazilerinin amacı dışında kullanılması konusuna da değinen Şahin, şöyle devam etti; "Pandemi döneminde doğaya ilgi artınca tarım arazileri parsellenip hobi bahçelerine çevrildi, üzerlerine evler yapıldı ama artık ilgi azaldığı için fazla üretilmiyor. Zaten denetimlerde yıkılıyorlar."
DİJİTAL TUZAKLARLA İHRACAT AVANTAJI
2024 yılında başlattıkları en önemli projelerden birinin dijital foromon tuzaklar olduğu bilgisini veren Şahin, 13 ilçede, 7 üründe 6 zararlı tespitinde bu tuzakların kullanıldığını açıkladı. Tuzak başına 54 bin, toplam 2.7 milyon liralık avantaj sağladıklarını anlatan Şahin, bu tuzağın kullanıldığı ürünlerin hiç birinin ihracat pazarlarından geri dönmediğini açıkladı.
PLANLI ÜRETİMLE ARZ-TALEP DENGESİ SAĞLANACAK
Planlı üretimle ihtiyacın yarısı kadar fazla üretim yaptırarak, hem arz talep dengesi kuracaklarını hem de ihracata konu olacak miktarı sağlayacaklarını belirten Şahin, "Bu sayede üretici de hasatta sorun yaşamayacak" dedi.
TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI İLE SAĞLANACAK AVANTAJLAR
Yeni uygulamaya başlayan planlı tarımsal üretimde hububat, baklagil ve yağlı tohumlar üretimi teşvik ediliyor. Bunlar stratejik ürün kabul edilirken, 3 yıllık bu üretim planlamasının içine ürün grubu olarak yem bitkileri de alındı. Planlama ile şu avantajlar elde edilecek;
Üretim döneminden önce ne kadar destekleme alınacağı bilinecek
Stratejik ürünlere ilave planlama desteği verilecek
Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişime göre her yıl güncellenecek
Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak
Kamu tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak.
HER İŞLETME YILDA 2.3 KEZ DENETLENİYOR
İzmir'de toplam 46 bin gıda işletmesi bulunduğunu açıklayan İl Müdürü Mustafa Şahin, bu işletmelerin yılda 2.3 kez denetlendiğini belirterek, "Bu denetim için yüksek bir oran. İhbar ya da şikayet durumunda bu denetim sıklığı artıyor Bu konuda tüketicileri uyarmak istiyorum. Ürünleri alırken etiketleri mutlaka okusunlar. İçeriğini, nerede nasıl üretildiği ve son kullanma tarihlerini bilerek alsınlar ki sonradan ürünle ilgili sıkıntı yaşamasınlar" diye konuştu.