Tasarımcılar yeni çağa hazırlanmalı
Görsel iletişimde yapay zekâ uygulamalarının etkisi giderek artıyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül, tasarımcıların bu dönüşüme ayak uydurmasının kritik önemde olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Algül, “Çağın dinamiklerinden ve sektörün ihtiyaç ve beklentilerinden uzak kalmamak adına, tasarımcıların yapay zekâ araçlarını nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenmeleri ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmeleri büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Bölüm olarak yapay zekâ destekli uygulamaları derslere ve öğrenci projelerine entegre ettiklerini belirten Prof. Dr. Algül, gelecekte henüz öngörülemeyen yeni yapay zekâ araçlarının görsel iletişim alanında önemli değişimlere yol açabileceğini dile getirdi.
İLETİŞİM TASARIMINDA YENİ DÖNEM
27 Nisan Dünya İletişim Tasarımı Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Algül, teknolojinin tasarım mesleklerindeki etkisine dikkat çekti. Yapay zekâ teknolojilerinin sektörde her geçen gün daha fazla yer bulduğunu söyleyen Algül, “Meslek alanında çalışan profesyoneller, hızla değişen bir ortamda mesleklerini sürdürmeye çalışırken, yeni pratik kullanım imkânlarıyla karşılaşıyor." dedi. Ancak teknolojinin getirdiği kolaylıkların, tasarımcılar arasında geleceğe yönelik kaygılara da neden olduğunu belirtti.
Bu tür endişelerin yeni olmadığını anımsatan Prof. Dr. Algül, bilgisayarların ilk kullanıma girdiği dönemde de benzer tepkilerin yaşandığını hatırlatarak, “İnsanoğlunun alışkanlıklarını terk etmede zorlandığı, hayat tarzını değiştirmekte güçlük çektiği ancak teknolojinin sağladığı kolaylık nedeniyle konfora da hızla uyum sağladığı açıktır.” dedi.
YENİ FIRSATLAR, YENİ UFUKLAR
Dijital dönüşümün görsel iletişimde yeni fırsatlar yarattığını belirten Prof. Dr. Algül, 1984'te Macintosh bilgisayarların sektöre getirdiği devrimi hatırlatarak, benzer bir değişimin bugün de yapay zekâ teknolojileriyle yaşandığını kaydetti.
Bugün itibarıyla yapay zekâ kullanımının iki temel başlıkta toplandığını belirten Prof. Dr. Algül, mevcut tasarım programlarında yapay zekâ destekli düzenlemelerin yapılabildiğini ve sıfırdan içerik üretimi sağlayan yeni araçların yaygınlaştığını söyledi. Algül, “Bu tür uygulamalarda, kullanıcılar belirli komutlar (promptlar) yazarak görsel, metin, ses, animasyon, video gibi içerikler üretebilmekte ve bu içerikleri tasarım sürecinde kullanabilmektedir.” diye konuştu.
DİJİTAL AYAK İZİNE DİKKAT
Yapay zekâ destekli içerik üretiminin sosyal medyada yeni trendler doğurduğuna da değinen Prof. Dr. Algül, Ghibli akımı örneği üzerinden dijital medya okuryazarlığı konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Algül, “Dijital ortamda paylaşılan her bilginin bir yerde toplandığı ve saklandığı unutulmamalıdır.” uyarısında bulunarak, kullanıcıların bilinçli davranması gerektiğini vurguladı.
ÖĞRENCİLER DE YAPAY ZEKA KULLANIYOR
Üsküdar Üniversitesi’nde ders ve projelerde yapay zekâ uygulamalarının aktif biçimde kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Algül, "2024 Güz Dönemi 2. Sınıf Dergi Kapak Tasarımı Sergisi" ve "2024 Güz Dönemi 1. Sınıf Yapay Zekâ ile Tasarım Sergisi" gibi etkinliklerde bu araçların aktif biçimde yer aldığını söyledi.
TANIMADAN REDDETMEK YANLIŞ
Yapay zekâ kullanımının bir tercih meselesi olduğunu belirten Prof. Dr. Algül, tasarımcıların bu araçları öğrenip kullanıp kullanmama kararını daha bilinçli şekilde vermesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Algül, “Gelecekte, görsel iletişim alanında bugün henüz öngöremediğimiz yeni yapay zekâ araçlarının ortaya çıkması muhtemeldir.” diyerek sözlerini tamamladı.