TBMM Başkanı Kurtulmuş İzmir'de konuştu: İsrail'in BM üyeliği tartışılmalı!
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ege Üniversitesi'nin 2024-2025 Akademik Açılış Töreni'ne katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ege Üniversitesi'nin 2024-2025 Akademik Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, konuşmasında, dünya gündemini yakından takip ettiklerini belirterek, "İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğinin askıya alınmasının konuşulması gereken bir konu haline geldiğini" ifade etti. Kurtulmuş, ayrıca Türkiye'nin, adalet, barış ve hakkaniyetin hâkim olduğu bir dünya düzeni için mücadele edeceğini vurguladı.
Ege Üniversitesi’nin MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve diğer yetkililer katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı, ardından öğrencilerin zeybek gösterisi ve üniversitenin tanıtım filmi sunuldu.
"ÜÇ ANAHTAR KELİME: MİLLİ BİRLİK, DEMOKRATİK UZLAŞMA, KALKINMA"
Kurtulmuş, konuşmasında Türkiye'nin geçtiği dönüm noktalarını değerlendirerek, Cumhuriyet'in ilk yüzyılını geride bırakırken ülkenin güçlü ve büyük bir Türkiye olma yolunda ilerlediğini söyledi. Yeni bir yüzyıl için öncelikli olarak "Milli birlik ve beraberlik", "Demokratik uzlaşma" ve "Kalkınmacılık" gibi üç anahtar kelimenin önemine değinen Kurtulmuş, bu değerlerin Türkiye'nin geleceğine ışık tutacağını belirtti.
YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ VE TÜRKİYE'NİN ROLÜ
Dünya siyasetindeki dönüşüme de dikkat çeken Kurtulmuş, tek kutuplu dünya düzeninin sona erdiğini ve çok kutuplu bir sisteme doğru evrildiğini vurguladı. Kurtulmuş, Türkiye'nin üniversitelerinin çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin bilimsel ve akademik altyapısının her geçen gün güçlendiğini ifade eden Kurtulmuş, ülkenin dünya düzenine katkı sağlamak için kritik bir sorumluluk taşıdığını belirterek, "Üniversitelerimiz Türkiye’nin teminatıdır Ve üniversiteler bilimin hikmetin irfanın üretildiği merkezlerdir. Ben de buraya gelirken tabiri caizse koşarak geldim. Ege Üniversitesi bilim hayatının öncülerinden olmuş, bir ilim yuvasıdır. Cumhuriyetimizin ilk aşırını geride bıraktık, nice zor ve fırtınalı günler geride kaldı. Yokluların, yoksullukların yaşandığı asrın sonunda çok şükür bugün güçlü ve büyük Türkiye istikametinde yürüyebilen her alanda yere sağlam basan bir Türkiye’ye kavuştuk. Bu mücadelenin buraya gelmesinden emek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bir asır içerisinde zorluklardan nasıl çıkıp buraya geldik derseniz çok şey söylenebilir ama üç anahtar kelimeyi önümüzdeki asra da ışı tutması için ifade etmek istiyorum. Milli birlik ve beraberlik, demokratik uzlaşma, kalkınmacılık” dedi.
“İSRAİL’İN BM ÜYELİĞİ TARTIŞMAYA AÇILMALI”
Konuşmasının devamında, İsrail'in Birleşmiş Milletler üyeliğine değinen Kurtulmuş, bu konuda cesaretle hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, “Cumhuriyetimizin ikinci asrı yani her alanda sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye. Türkiye’yi en ileri noktaya götüreceğiz. Her hâlükârda zor dönemlerle karşılaştığımızda Milli birlik ve beraberlik, demokratik uzlaşma, kalkınmacılık. Hedefimizden asla vazgeçemeyeceğiz. Bize bu dönem motivasyon sağlarken dünyada yen bir dünya kurulduğu dönemle karşı karşıyayız. Önümüzdeki 10 yılda yeni bir dünyanı kuruluşu için büyük mücadeleler verecek. Bu dönem içinde Türkiye’nin üniversitelerinin fikir ve kanaat merkezininim çok çalışması tarihi bir sorumluluktur. ABD’nin tek başına yönettiğini zannettiği tek kutuplu sistem oluşturulmaya başlandı. Ama 2022 ya aylarında Berlin Duvarı’nın yıkılışı gibi fevkalade bir gelişmeye tanıklık ettik. O da ABD’nin apar topar Afganistan’dan ayrılışıydı. Bu yeni dönemin çok özelliği var ama en önemlisi çok kutuplu yönetim sistemi. Bu dönemde en etkili olan ve en büyük avantaja sahip ülke Türkiye’dir. Eskiden sadece İstanbul Üniversitesi varken şimdi 209 üniversitemiz var. On binler ile ifade edilen öğretim üyesi kadromuz var. Ve üniversiteler arasındaki rekabet Türkiye için çok önemli biz kazanım. Piyade tüfeğinin kurşununu üretmeyen Türkiye’den savunma sanayiinde herkesin hayranlıkla izlediği bir Türkiye… Bu dönem içinde hem siyaset hem akademi dünyamızın en önemi sorumluluğu yeni oluşacak sistemin insani, hakkaniyetli bir şekilde oluşması için fikir üretmektir. İsrail’in BM üyeliğinin askıya alınmasının konuşulma vakti gelmiştir. Bu cesaret isteyen bir şey bunu ancak Türkiye’nin temsilcisi söyleyebilir” ifadelerine yer verdi.
“TEK BİR ÇIKIŞ YOLUMUZ VAR, O DA EĞİTİM”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da törende önemli açıklamalarda bulunarak, üniversitenin eğitim, araştırma ve bilim kültürünü güçlendirmek için büyük çabalar harcadıklarını söyledi. Ege Üniversitesi’nin vizyonunun, geleceğin teminatı olan öğrenciler yetiştirmek olduğunu belirten Budak, üniversitenin hedeflerinin başında "Araştırma üniversitesi olma", "Dijitalleşme" ve "Uluslararasılaşma" bulunduğunu ifade etti. Budak, "İhtiyacımız olan tek şey çalışmak, çalışmak, çalışmaktır" diyerek Türkiye'nin başarıya ulaşmasındaki en temel faktörün bilim ve eğitim olduğunu vurguladı. Budak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Cumhurbaşkanımız tarafından rektör olarak atandığım günden bugüne bir kurum geleneği oluşturmak adına üniversitemizin misyonu doğrultusunda akademik ve idari personeliyle öğrencileriyle birlikte olarak özel ilgilendik. Ülkemizdeki 207 üniversite içerisinde tek tarımcı rektör olarak üniversitemizin başarılı olabilmek için çok güçlü işler yaptık. Bir tarımcı olarak üniversitemizde eğitim, öğretim ve araştırma kültürü oluşturuyoruz. Geleceğimizin teminatı olan her bir öğrencimizi de birer fidan olarak görüyoruz. Her bir hocamız da sabrıyla fidanlarımızın, öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesini, büyümesini sağlayan birer üretici adeta birer çiftçi olarak görüyoruz. Huzurlu üniversite, mutlu çalışanlar, kaliteli eğitim, aydınlık gelecek ilkelerimiz doğrultusunda yüksek öğretimde Ege modelini hayata geçirdik. Bu amaçla üniversitemizde gönül bağı ve aile duygusunu tesis etme ve huzurlu üniversite ortamını oluşturmak için birçok faaliyet gerçekleştirdik. Her akşam mesai bitimden sonra ‘Rektörle Akşam Çayı’ programında akademisyenlerimizle bir araya geldik. Tek tek el sıkıştık. Çıkış yolumuzun ne olacağını bilim çağında tartıştık. Araştırma üniversitesi öğrenci odaklılık, dijitalleşme ve uluslararasılaşma vizyonunu ortak akılla oturtturarak yol haritamızı ve eylem planımızı belirleyeceğiz. Ege Üniversitesi ailesi olarak tek yürek olduk. Çünkü biliyoruz ki Türkiye yalnız bir ülke. Biliyoruz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi tek bir çıkış yolumuz var, o da eğitim, bilim ve fendir. İhtiyacımız olan şey ise sadece ve sadece çalışmak, çalışmak, çalışmaktır.”