TBMM'de sağlık reformu: Yeni Kanun Teklifinde hangi değişiklikler yapılacak?
TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta sağlık sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir düzenlemenin görüşmelerine başlanıyor. Peki, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ne gibi yenilikler getiriyor? Aile hekimliği hizmetleri hangi şartlarda ücretsiz olacak? Mesai dışındaki tıp uygulamaları nasıl düzenlenecek? Hekim ve diş hekimi muayenesine katılım payı artacak mı? Teklifin içeriği, klinik araştırmalarda nasıl bir değişiklik öngörüyor? İşte merak edilen tüm detaylar...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta sağlık alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşmeye başlıyor. Teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor.
7 Ocak 2025 Salı günü yapılacak Genel Kurul toplantısında ele alınacak olan teklif, sağlık alanında önemli değişiklikler getiriyor. Teklifin öne çıkan maddeleri arasında, aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olması, mesai dışındaki geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının da Bakanlıkça belirlenenler dışında ücretsiz hale gelmesi yer alıyor. Ayrıca, klinik araştırmaların artırılması amacıyla yeni düzenlemelere gidileceği belirtiliyor. Ayakta tedavide ise hekim ve diş hekimi muayenesine yönelik katılım payı 20 TL olarak belirlenecek.
ÖZEL SEKTÖR İŞVERENLERİNE SİGORTA PRİMİNDE İNDİRİM
Teklifte, özel sektör işverenlerinin SSK'ya ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan indirimde değişiklikler de yer alıyor. İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik sigorta prim indirimine ise 2026 yılına kadar devam edilecek ve Cumhurbaşkanına bu süreyi uzatma yetkisi verilecek.
GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANACAK
Teklifteki sağlık alanındaki düzenlemelerin ardından, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi de görüşülmeye başlanacak. Bu teklif, kamuoyunun dikkatle takip ettiği bir diğer önemli düzenleme olacak.
İMRALI HEYETİ AK PARTİ GRUBUYLA GÖRÜŞECEK
Öte yandan, Demokratik Sol Parti (DEM Parti) heyeti, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve parti yetkilileriyle görüşmek üzere Meclis'e ziyarette bulunacak. DEM Parti heyeti, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile de görüşecek.
MECLİS’TE GRUP TOPLANTILARI
Meclis'te salı ve çarşamba günlerinde ise grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.