TBMM’de 335 vekil ilk kez seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. Dönem Milletvekili Seçimi sonrasında yarıdan fazlası yeni isimlerden oluşan bir yapı...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. Dönem Milletvekili Seçimi sonrasında yarıdan fazlası yeni isimlerden oluşan bir yapı ortaya çıktı. 30 yaş altı genç milletvekili sayısı 5 oldu ve kadın milletvekili sayısı rekor kırdı. Cumhur İttifakı ise yine çoğunluğu elde etti.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen milletvekili seçiminin ardından Meclis önemli ölçüde değişti. 28. Dönem’de 600 milletvekilinin 335’i ilk kez seçildi. 27. dönem öncesinde milletvekilliği yapmış 46 kişi ise yeniden Meclis’e girdi.

İlk kez seçilenlerden 148’i AK Parti, 90’ı CHP, 47’si Yeşil Sol Parti, 27’si İyi Parti, 18’i MHP, 4’ü Yeniden Refah Partisi ve 1’i Türkiye İşçi Partisi’nden parlamentoya girmeye hak kazandı. Ayrıca, 27. dönemden 219 milletvekili yeniden seçildi.

Bu dönemde parti temsilinde rekor kırıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 16 siyasi partinin temsil edileceği bir yapı oluşacak ve ilk kez 10 siyasi partinin lideri milletvekilliği yapacak. Meclis’te bir grup kurabilmek için en az 20 milletvekiline sahip olmak gerekmektedir. Bu nedenle şu anda AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti grup kurabilmektedir.

28. Dönemde kadın milletvekili temsilinde de bir ilke tanık olunacak. Kadın milletvekili sayısı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkacak ve 600 milletvekilinin 121’ini kadınlar oluşturacak. Bu sayede kadın temsil oranı yüzde 17’den 20’ye yükselecek.

Bu dönemin en genç milletvekili, 24 yaşındaki Zehranur Aydemir oldu ve AK Parti listelerinden seçildi. 30 yaş altı 5 milletvekili olacak ve bunlardan 4’ü AK Parti sıralarında yer alacak.

Yeni Mecliste Cumhur İttifakı’nın 323 milletvekili bulunacak. AK Parti’nin 268, MHP’nin 50 ve Yeniden Refah Partisi’nin ise 5 milletvekili Meclis’te temsil edilecek.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme