'TCDD'nin İZBAN'dan 208 milyon lira alacağı var'
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan'ın İZBAN ile ilgili yaptığı açıklamalara...
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın İZBAN ile ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi. Bursalı, “2011’den itibaren İzmirli vatandaşlarımıza hizmet sunan İZBAN için en uygun çözüm ne ise ona yönelik kararımızı alırız, süreci devam ettiririz. Süreçte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir kilometre demiryolu ağı yok. Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında, ilave yapılacak durakların yapım maliyetlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi karşılarken, 136 kilometrelik çift demiryolu hattının metro standartlarına yükseltilmesi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerinin teşkil edilmesi TCDD’nin sorumluluğunda yerine getirildi” dedi.
TCDD’NİN İZBAN’A YATIRIMI 2,5 MİLYAR DOLAR
Bugüne kadar, TCDD tarafından İZBAN için demiryolu hatlarının altyapı ve üstyapısının metro standartlarına getirilmesi, hatların sinyalli ve elektrikli hale getirilmesi olmak üzere yapılan toplam yatırım tutarının 455 milyon dolar, arazi ve kamulaştırma değeri ile birlikte bu rakamın toplam 2 milyar 665 Milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Bursalı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu süreçte sadece durak ve istasyon yapımları, tünel ve alt-üstgeçit yapımlarında görevler üstlendiğini belirtti. İZBAN’ın tüm altyapısının işletmeye alınmadan önce TCDD tarafından metro standartlarına yükseltildiğinin altını çizen Bursalı, hatların 1800’lü yıllardan kalmasının mümkün olmadığını, demiryolu hatlarının periyodik aralıklarla bakım ve yenileme süreçlerinden geçirildiğini belirterek 9 adet istasyonun da yapımının TCDD tarafından üstlenildiğini dile getirdi.
“İZBAN’IN TCDD’YE 208 MİLYON LİRA BORCU VAR”
İZBAN hatların yıllık bakımının yaklaşık üç yüz elli milyon lira olduğunu vurgulayan Bursalı, 2011 yılından itibaren İZBAN hatlarının bakım onarımı için harcanan paranın dört milyar liranın üzerinde olduğunu belirtti. Bursalı, İZBAN trenlerinin kullandığı elektrik için son üç yılda elektrik dağıtım şirketlerine toplam 842 milyon lira ödemenin TCDD tarafından yapıldığını belirterek “Bu para İZBAN için doğrudan TCDD’ nin kasasından çıkan sıcak bir paradır. İZBAN, ne bu ücretleri ne de hat kullanım ücretini TCDD’ye ödemedi. Şu an bu kalem için İZBAN’ın TCDD’ ye borcu 208 milyon lira” dedi.
“ULAŞIM SİSTEMLERİNDE ASLİ SORUMLULUK BELEDİYELERİN”
Şehirlerin toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine yönelik asli sorumluluğun belediyelerde olduğunun altını çizen Bursalı, “Toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi ve vatandaşlarımıza etkin bir ulaşım hizmeti sunulması İzmir Büyükşehir Belediyesinin asli sorumluluğu. Buna rağmen, TCDD, trafik tıkanıklığının azaltılması, planlı kent altyapısına hizmet edilmesi ve İzmirli vatandaşlarımıza yeni ulaşım alternatifleri sunulması için çaba sarf eden bir kamu kurumumuz. Kuruluşundan itibaren büyük özveriyle bugünlere gelen İZBAN’ın, artan yolcu sayısına paralel olarak oluşan yatırım ihtiyacı ve finansman desteğinin ortakları tarafından karşılanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR YÜZÜNDEN SERMAYE ARTIŞI TESCİL EDİLEMİYOR”
Türk Ticaret Kanunu gereği şirketlerin sermayedarların hisseleri oranında sermaye artışına katılım sağladığını, hissesine düşen sermaye artışının sağlanmaması durumunda ise tescil işleminin yapılamayacağını belirten Bursalı şu ifadeleri kullandı: “TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBAN’ın yüzde elli hisseye sahip ortaklarıdır. Bir tarafın sermaye artışı ne kadar ise diğer tarafın da sermaye artışı da o kadar olmak zorunda. Aksi halde sermayenin tescil edilmesi mümkün değil. Biz tam da bu noktada bunu söylüyoruz. 2022 yılında TCDD kendi hissesine düşen taksidi yatırırken İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi hissesini ödemediği için sermaye artışı tescil edilmedi. 2023 yılında da TCDD kendi hissesine düşen ilk taksiti öderken İzmir Büyükşehir Belediyesi yine kendi hissesine düşen miktarı yatırmadı. Yine sermaye artışı tescil edilmedi.”
HABER MERKEZİ