• Haberler
  • Ekonomi
  • TCMB, üçüncü çeyrekte altın rezervini artırarak dünya genelinde üçüncü sıraya yükseldi

TCMB, üçüncü çeyrekte altın rezervini artırarak dünya genelinde üçüncü sıraya yükseldi

Çin Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte altın rezervini 78 ton artırarak zirveye yerleşirken, Polonya 56.6 tonla ikinci...

Çin Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte altın rezervini 78 ton artırarak zirveye yerleşirken, Polonya 56.6 tonla ikinci sırayı aldı. Türkiye ise 39.2 tonluk altın alımıyla üçüncü sırada kendine yer buldu. Bu dönemde Kazakistan’ın merkez bankası ise 4.15 ton altın satarak dikkat çekti ve 1 tonun üzerinde altın satan tek merkez bankası oldu.

Yıl genelinde ise TCMB’nin 44 ton altın satışı, diğer ülkelerden olumsuz ayrıştı. Çin Merkez Bankası ve Polonya’nın merkez bankası 2023’ün Ocak-Ekim döneminde altın rezervini artırırken, TCMB ise 44 tonluk azalışla en çok altın satan merkez bankası oldu.

Dünyanın en büyük altın rezervine sahip olan ABD, 8.133 tonluk rezerviyle ilk sırada yer alırken, Türkiye 478.97 tonluk rezerviyle dünya genelinde 11’inci sırada bulunuyor. TCMB’nın döviz rezervi ise üçüncü çeyrek itibarıyla 76.3 milyar dolar olarak kaydedildi.

Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının altına olan ilgisinin 2024’te de devam etmesini ve bu yıl bir kez daha altın alım rekorunun kırılmasının olası olduğunu belirtti. Altın, merkez bankalarının artan talebiyle bu yılın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak öne çıktı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme