TDK'daki 'kadın' tanımını değiştirmek için çalışıyorlar
BPW İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, Türk Dil Kurumu sözlüğündeki 'kadın' tanımını değiştirmeye yönelik farkındalık çalışması başlattı. Projenin uzman isimleri arasında Şengül Hablemitoğlu da var
İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (BPW), Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlüğü'nde yer alan "kadın" tanımlarının değişmesi için bir farkındalık çalışması başlattı. Bunun için uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturuldu.
Bu projenin ilk adımının 8 ay önce TÜRKONFED Toplantısı'nda atıldığını hatırlatan BPW İzmir Başkanı Hayriye Şendinç, "TÜRKONFED'in İzmir'de düzenlediği toplantıda yaptığım konuşmada buna dikkat çekmiş ve konfederasyondaki tüm derneklerimizden bu konuyla ilgili destek istemiştim. Daha sonra dernek olarak bu konuyu ciddi olarak ele almaya karar verdik" dedi.
Kadının iş hayatında yerini ararken, kadını teknolojiye adapte etmeye çalışırken, daha kadın tanımını değiştirememiş olmayı büyük bir eksiklik olarak gördüklerini açıklayan Şendinç, "Kadının toplumdaki yerini değiştirme çalışmaları yürütürken bir yandan da tanımını değiştirmeliyiz. Türk Dil Kurumu'ndaki bir tanımı gördüğünüzde, kadının toplumsal yerini değiştirmenin için neden mücadele verdiğinizi sorguluyorsunuz. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ndeki bir tanımı değiştirmenin kolay olmadığını biliyoruz. Bu yüzden farkındalık çalışmaları yaparak, bu konuda kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Bu farkındalığı uluslararası platformlara kadar taşıma kararındayız. BPW'nin uluslararası bir dernek olması bize bu konuda fayda sağlayacak. 136 ülkede örgütlenmemiz var. Bu alanda uzman isimleri çalışmamıza destek vermeye davet ettik. Aralarında Şengül Hablemitoğlu da var. Onların desteği ile farkındalık çalışmalarımız hız kazanacak. Bir takvim oluşturuyoruz. Bu tanımın kadının onuruna ve toplumsal rolüne, gelişimine, cinsiyet eşitliğine uygun olmadığını en geniş kitlelere anlatmanın tüm yollarını kullanacağız. Önce kadının tanımını değiştirmemiz lazım ki bu mücadelemiz bir anlam kazansın. İş dünyasında var olmaya çalışırken, kadın kelimesine bakış ortada. Biz kadın hakları için mücadele veriyoruz da daha kadın kelimesinin tanımını konuşmamışız, bu tanımı değiştirememişiz. Teknolojiyi kullanan kadını yaratmaya çalışırken, iş hayatında kadının yerini ararken, senin böyle bir tanımın olması trajikomik" diye konuştu.