“Teklifi hazırlayanlar, hekim değil hasta bile olmamıştır”
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, torba kanun teklifine tepki gösterdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, 'Teklifi hazırlayanlar, hekim değil hasta bile olmamıştır' dedi.
Sıla ARABACIOĞLU/YENİ İZMİR -İzmir’de sağlık çalışanları geçen hafta AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bugün saat 14.00’de görüşülecek olan 38 maddelik sağlık alanında düzenlemeler içeren torba kanun teklifine tepki gösterdi. Söz konusu kanun teklifinin meslek hakkında fikir sahibi olmayan kişilerce hazırlandığını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Bu teklifi hazırlayanlar bırakın hekimliği hastaneye hasta olarak bile gitmemiştir. Bunu yazan insan hasta bile olmamıştır. Bu olacak iş değil, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir metin hazırlanamaz” diye konuştu.
‘GERİ ÇEKİLSİN’
Sağlık alanında ciddi kaosların yaşanacağını belirten Kaynak, “Hekimlik mesleğinin eğitim süreçlerinin bakanlık bünyesine alınmasının, tıp eğitimi gibi evrensel bir uygulamanın, siyasi erk temsilcisi olan bakanlık yetkisine bırakılmasının bilimsel gelişme ve paylaşımı olumsuz etkileyebileceği aşikârdır. Akademik ve bilimsel bir otokontrolün,siyasi erk dışında kurulmuş olmasının, bilimsel gelişme ve objektiflik açısından büyük değeri olduğu kanısındayız. Birçok yönüyle sorunlar içeren, akıl ve bilim ile açıklanması mümkün olmayan, hekim kamuoyunun büyük tepkisini çeken düzenlemelerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘HEKİM GÖÇÜ’
Her yıl 3 binleri bulan hekim göçünün hızlanabileceğini söyleyen Kaynak, “Yeni mezun hekimlerin pek çok kritik cerrahi dalda çalışma arzusunun kayboluyor. Kısa bir süre sonra beyin cerrahisi, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi başta olmak üzere, birçok risk alanı olan tıp dalında ciddi hekim açığının ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Bunun habercisi olarak TUS sınavların son yıllardaki tercih sıralamaları tehlike çanları olarak değerlendirilmelidir. Bu düzenlemenin hekimlik mesleğinin yapılabilirliğini artık mümkün olmaktan çıkaracaktır ve defansif hekimlik eğilimini çok artıracaktır. Bu nedenle bu tür düzenlemelerde kamu yararının gözetilmediği anlaşılmaktadır” diye konuştu.
Süleyman Kaynak, kanun teklifi ile aile hekimlerinin sözleşmesinin yenilenmemesi konusunda Sağlık Bakanlığı’na sınırsız takdir hakkı verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetki alanında olan görevlerin sağlık meslekleri kuruluna devredilmesi kabul edilemez. Meslek örgütlerinin varoluş gerekçelerinden olan, Anayasa ve kanun ile meslek örgütüne verilmiş olan yetkilerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kurula devredilmesi Anayasa’ya ve hukuka aykırıdır. Aile hekimlerinin çalışma hakkının, idarenin takdir hakkına bırakılması kabul edilemez” açıklamasını yaptı.