Teknoloji bağımlılığı psikolojik sorunları artırıyor
Son yıllarda dijital dünyanın hızla gelişmesi hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırsa da, bu durum bazı psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor.
Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, teknoloji ve internetin aşırı kullanımının fiziksel ve psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.
Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirten Atalay, bu araçların aşırı kullanımının sosyal, akademik, mesleki ve duygusal hayatta olumsuzluklara yol açtığını ifade etti.
ALKOL BAĞIMLILIĞINDA YAŞANAN BELİRTİLER GÖZLENİYOR
Teknoloji bağımlılığı, dijital cihazlar, televizyonlar, video oyunları ve akıllı telefonlar gibi araçların aşırı kullanımını tanımlarken, internet bağımlılığı ise bu araçların aşırı kullanımına dair daha spesifik bir durumu işaret ediyor. Dr. Atalay, bu bağımlılığın kişilerin okul, iş yaşantısı, aile ilişkileri ve kariyerlerini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. "Teknoloji bağımlılığı, alkol ve madde bağımlılığında görülen belirtilerle benzerlikler gösteriyor," diyen Atalay, bu bağımlılığı yaşayan kişilerin cihazlara karşı aşırı istek duyduğunu, kullanım süresinin arttığını ve günlük yaşam aktivitelerinin engellendiğini belirtti. Ayrıca, cihazlara ulaşamama durumunda kaygı ve huzursuzluk gibi olumsuz duyguların ortaya çıkabileceğini ekledi.
ULUSLARARASI HASTALIK SINIFLANDIRMASINDA
Teknoloji bağımlılığının yaş oranı genellikle 16-24 yaş arasındaki gençlerde daha yoğun şekilde görülüyor. Dr. Atalay, dünya çapında yüzde 6 ila 20 arasında değişen oranlarda teknoloji ve internet bağımlılığının olduğunu belirtti. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre ise internet kullanan bireylerin yüzde 10-20’sinin bağımlılık riski altında olduğu görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında oyun bağımlılığını uluslararası hastalık sınıflamasına eklerken, internet bağımlılığını da psikiyatrik hastalıklar kategorisine dahil etti.
DİJİTAL DETOKSA GİRİN, GERÇEK HAYATA KARIŞIN
Dijital bağımlılığı olan kişilerin sosyal medyada yüzeysel etkileşimlerde bulunduklarını ve gerçek sosyal etkileşimlerinin azaldığını belirten Dr. Atalay, "İnternet ortamında sürekli mükemmel yaşamlarla karşılaşıldığı için özgüven düşüklüğü ve yetersizlik duygusu artıyor," dedi. Bu durumun depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade eden Atalay, dijital detoksun zihinsel sağlığı, sosyal ilişkileri ve fiziksel sağlığı iyileştirdiğini vurguladı. "Dijital detoks, daha fazla fiziksel aktivite yapmayı, dışarıda vakit geçirmeyi ve yüz yüze sosyal etkileşimlerde bulunmayı teşvik eder," dedi. Ayrıca, ebeveynler ve öğretmenlerin dijital dünyaya erken yaşlardan itibaren dahil olan çocuklar ve gençler konusunda bilinçli olmalarının önemine de dikkat çekti.
PROFESYONEL YARDIM ALMAK ÖNEMLİ
Teknoloji bağımlılığının ciddi bir psikolojik problem haline geldiği durumlarda, profesyonel yardım almanın önemine değinen Dr. Atalay, kişilerin teknoloji kullanımlarını sınırlandırmaları ve günlük ekran sürelerini belirlemeleri gerektiğini belirtti. Teknolojik cihaz kullanımlarını sadece belirli saatlerle sınırlamanın bağımlılıkla mücadelede etkili bir adım olabileceğini ifade etti.