Tembellik, psikolojik sorun mu?

Tembelliğin kişisel disiplin eksikliği, motivasyon kaybı, hedef belirlememe gibi davranışsal faktörlerden kaynaklanabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Sinan Sarıca, 'Depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kronik yorgunluk sendromu, anksiyete bozuklukları ve motivasyonel bozukluklar sonucu kişide tembellik görülebilir' dedi

Tembelliğin hastalık olarak sınıflandırılmadığını belirten Uzman Klinik Psikolog Sinan Sarıca, “Daha çok davranış veya alışkanlık olarak görülür. Tembelliğe neden olabilecek bazı sağlık sorunları, psikolojik durumlar olabilir. Örneğin, depresyon veya kronik yorgunluk sendromu bir kişinin sürekli yorgun ve motivasyonsuz hissetmesine neden olabilir, bu da tembellik olarak yorumlanabilir.” dedi.

Tembelliğin bazen kişisel disiplin eksikliği, motivasyon kaybı veya hedef belirlememe gibi davranışsal ve alışkanlığa bağlı faktörlerden kaynaklanabileceğine dikkat çeken Sinan Sarıca, “Bu tür durumlarda, kişi belirli bir işi yapmak yerine daha kolay ve keyifli aktivitelere yönelebilir. Tembellik hem sağlık hem de davranışsal faktörlerin bir kombinasyonu olabilir. Eğer tembellik sağlık sorununun belirtisi değilse, kişisel alışkanlıkları ve motivasyonu gözden geçirerek değişiklikler yapmak mümkün” diye konuştu.

Tembellik ile pasiflik arasında fark olduğunu, iki kavramın birbiriyle karıştırılabildiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sarıca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tembellik, bir işi yapmaktan veya görevleri yerine getirmekten bilinçli olarak kaçınma durumu. Genellikle motivasyon, ilgi alanı eksikliği, işi zor veya sıkıcı bulma gibi nedenlerden kaynaklanır.  Pasiflik kişinin dış etkenlere tepki vermeme veya kendi inisiyatifiyle harekete geçmeme eğilimi. Pasif kişi, kendi kararlarını vermektense başkalarının yönlendirmesine izin verme eğiliminde olabilir. Pasiflik, genellikle özgüven eksikliği, karar verme konusunda kararsızlık, başkalarının yargılarından çekinme veya çatışmadan kaçınma isteği gibi nedenlerden kaynaklanır. Kısacası, tembellik daha çok bir iş yapmaktan kaçınma veya erteme eğilimi iken, pasiflik, karar vermekten veya harekete geçmekten kaçınma durumu.”

Tembellik davranışının bazı psikolojik veya nörolojik hastalıkların belirtisi olabileceğine de vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Sinan Sarıca, bu sorunları şöyle sıraladı: “Depresyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kronik yorgunluk sendromu, anksiyete bozuklukları ve motivasyonel bozukluklar (Avolisyon) sonucu kişide tembellik görülebilir. Eğer tembellik olarak görülen davranışlar uzun süreli, sürekli veya kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, bu belirtiler altta yatan bir tıbbi durumu işaret edebilir. Bu tür durumlarda, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.”

Tembelliğin arkasında yatan psikolojik sebeplerin oldukça çeşitli olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Sinan Sarıca, “Psikolojik sebepler genellikle bireyin kişisel deneyimlerine, inançlarına ve duygusal durumlarına bağlıdır.” dedi.

Motivasyon eksikliği, başarısızlık korkusu, özsaygı eksikliği, öz disiplin eksikliği, anksiyete ve depresyon, erteleme ve öğrenilmiş çaresizliğin tembelliğe katkıda bulunabilecek bazı yaygın psikolojik sebepler olduğunun altını çizen Sinan Sarıca, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu psikolojik sebepler, genellikle birbiriyle ilişkilidir ve bir kişinin davranışlarını etkileyebilir. Tembelliği aşmak için, bu altta yatan nedenleri anlamak ve üzerinde çalışmak önemlidir. Bu, profesyonel destek, kişisel gelişim stratejileri ve sağlıklı alışkanlıklar edinme yoluyla gerçekleştirilebilir.” 
 

Bakmadan Geçme