Temiz enerjinin gölgesinde tarım

Aliağa'da 50 kw kurulu gücünde tarım GES inşa eden Azra Galvaniz, enerji ve tarımsal üretimin aynı anda yapıldığı projeyi hayata geçirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci agrivoltaik tarım uygulamalarının Türkiye'de yaygınlaşması için üreticilere destek vereceklerini söyledi

İzmir Aliağa’da yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasiteli tesislerinde, sektöründe Ege Bölgesi’nin en büyük üretim gücüne sahip Azra Galvaniz, Tarım GES olarak bilinen agrivoltaik güneş enerji sistemi projesini hayata geçirdi. 

Türkiye’de çok az örneği bulunan proje ile Azra Galvaniz’in tükettiği enerjinin bir bölümü santralin ürettiği enerjiden karşılanırken, güneş panellerinin altında gerçekleşen tarımsal üretim ile ülke ekonomisine farklı bir boyutta değer yaratılmış olunuyor. 

120 ADET PANEL KULLANILDI

Proje hakkında bilgi veren Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, demir çelik sektörünün imalat sanayisi içinde enerji yoğun sektörler arasında geldiğine dikkat çekerek, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik yatırım alanı olarak gördüklerini vurguladı. 

Şirketin kendi tarım GES projesini devreye alarak enerji yatırımcısı konuma yükseldiğini vurgulayan Özekinci, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım ve tarımsal üretimin artırılması, ülkelerin en kritik ihtiyaçlarının başında geliyor. Azra Galvaniz olarak enerji yatırımcılarımıza örnek olacak uygulamayı Aliağa’daki fabrikamıza komşu arazimizde hayata geçirdik. 50 Kilowatt (kW) kurulu güce sahip santralimizde 120 adet panel kullandık. Panelleri taşıyan çelik konstrüksiyonlar yerden 3,80 metre yükseklikte konumlanıyor ve tasarımları yağmur sularını toplayarak topraktaki ürünlerin sulamasını sağlayacak şekilde yapılıyor. Ayrıca tarımsal üretimin en önemli girdisi olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek, doğaya ve ülke ekonomisine ek bir katkıda bulunuyoruz” dedi.

Recep Özekinci, Azra Galvaniz’in öz tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklardan karşılama seviyesine ulaştığını sözlerine ekledi.

SULAMA VE GÜBRELEMEDE TAM OTOMASYON

Azra Galvaniz Tarım GES uygulamasında, güneş enerjisi panellerinin gölgesinde yapılan tarımsal üretimin verimliliği damla sulama sistemi ile artırılırken, gereksiz su kullanımının da önüne geçiliyor. Uzaktan erişim ve tam otomasyonla çalışan sulama sistemi, toprak nemi sensörleri ve yağmur sensörleri ile güçlendirilirken; gübreleme işlemi de damla sulama ile birlikte yapılıyor, sadece gerekli dozajda gübre ve besin elementleri bitki köklerine verilerek israf önleniyor. 
 

Bakmadan Geçme