Teşvikler engelleniyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) İzmir'e yapılan yatırımlar hakkında bir rapor yayımladı. Yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre,...

Teşvikler engelleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Ticaret Odası (İZTO) İzmir’e yapılan yatırımlar hakkında bir rapor yayımladı. Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, İş Geliştirme Müdürlüğü Araştırma ve Geliştirme Uzmanı Erdem Alptekin tarafından hazırlanan rapora göre kredi, teşvik ve hibeler ile bir çok sektör desteklenirken imalat sektörü ilk sırayı almakta. Bürokratik engeller teşvikleri sekteye uğratırken, teşviklerin artırılması gerektiği raporda öngörülüyor.

İzmir’in yer aldığı 1. Bölgede yapılacak imalat yatırımları, asgari 4 milyon TL yatırım yapılması halinde destekleniyor. Tekstil ürünleri ve kağıt ürünleri imalatında asgari yatırım tutarı daha yüksek oluyor. Bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler önem sırasına göre şöyle sıralanmakta; Entegre damızlık hayvancılık yatırımları, su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ürünleri ve içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı, bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi, Makine ve teçhizat imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, hastane yatırımı, huzurevi (100 kişi).

BU YIL  İZMİR’DE ARTTI 

Tüm bu veriler; İzmir’in geçmiş yıllara göre yatırım teşvik sisteminden daha çok pay aldığını gösterse de, kentteki sanayi potansiyeli ve nitelikli yatırım alanlarının varlığı yatırım teşviklerinden daha fazla pay alınabileceğini ortaya koyuyor. Sektörel bazda yeni iş ve üretim alanları oluşturmak, alt ve üst yapısı modern olanaklara sahip, lojistik açıdan uygun, farklı sektörlere yönelik site ve çarşılar yapılmasının, kentte yer alan sektörlerin üretim ve ihracata katkısını olumlu yönde etkileyebileceği öngörülüyor.

3 İLÇEDE YENİ YATIRIMLAR SÜRÜYOR

İzmir’de yürütülen Tarımsal OSB çalışmaları, Dikili, Kınık ve Bayındır ilçelerinde devam etmekle beraber tarımsal OSB çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilgili ilçelerin gelişmişlik seviyelerinin yükseleceği ve kent ekonomisine daha fazla katkı yapacakları düşünülüyor. Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin de Bergama başta olmak üzere çevre ilçelerin ekonomisine önümüzdeki yıllarda ihracat, istihdam gibi alanlarda katkıda bulunacağı tahmin ediliyor. İzmir’in kuzeyinde hayata geçirilmesi planlanan liman, otoyol ve demiryolu hatlarının da tamamlanmasıyla birlikte İzmir yatırım teşvik verilerine katkı yapması bekleniyor.

Türkiye’nin en başarılı serbest bölge örneklerinin uygulandığı İzmir’de mevcut serbest bölgelerin alanlarının geliştirilmesi ve yeni nesil ihtisas serbest bölgelerin hayata geçirilmesinin yatırım teşviklerini arttıracağı düşünülüyor. Bu noktada Çandarlı Limanı’nın tamamlanması, İzmir genelinde faaliyet gösteren tüm nitelikli yatırım alanlarına toplu ulaşım imkanı sağlanması, Çandarlı Otoyolu’nun Çanakkale’ye doğru uzatılması kentin ekonomisinin büyümesi için geliştirilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Kemalpaşa’da devam eden Lojistik Merkez’in hayata geçmesiyle birlikte sadece İzmir’in değil, birçok kentin ticaret ve sanayisine katkı yapacağı düşünülüyor.

Bakmadan Geçme