• Haberler
  • Gündem
  • TFF’den ‘var kayıtları’ hakkında önemli duyuru!

TFF’den ‘var kayıtları’ hakkında önemli duyuru!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, yakın gelecekte bazı değişiklikler yapacaklarını duyurdu. Eröğüt, spor...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, yakın gelecekte bazı değişiklikler yapacaklarını duyurdu. Eröğüt, spor medyasının temsilcileriyle gerçekleştirdiği bir toplantıda, Trendyol Süper Lig’de uygulanan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi, VAR kayıtlarının yayınlanması, Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) yapısının değişip değişmeyeceği gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, VAR Merkezi’nde görevli hakem Mustafa İlker Coşkun’un Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi hakkında yaptığı bir sunum da yer aldı. Coşkun, sistemin nasıl çalıştığını detaylandırarak, yüksek çözünürlüklü kameraların maç stadyumlarına yerleştirildiğini ve anlık olarak VAR merkezine görüntü ilettiğini söyledi. Bu sayede, ofsayt pozisyonlarının hızla değerlendirildiği ve oyunun akışının hızlandığı belirtildi. Coşkun ayrıca, “insani” müdahalelerin azaldığını ve teknolojinin daha etkin bir şekilde kullanıldığını vurguladı.

KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Eröğüt, toplantıda yaptığı açıklamada, Süper Lig maçlarındaki VAR kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. İspanya La Liga’daki uygulamaya benzer şekilde, VAR kayıtlarının hakemlerin VAR’a çağrıldığı pozisyonlarla sınırlı olarak günün maçları bittikten sonra yayınlanabileceğini ifade etti. Eröğüt, konuyla ilgili yapılan testlerin devam ettiğini ve en kısa sürede kararları kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

GÖZLEMCİ GRUP 

Türk futbolunun mevcut yapısındaki hakem puanlama sistemine de değinen Eröğüt, yeni dönemde UEFA’nın üst düzey görevlilerinden oluşan bir gözlemci grubunun etkisinin artacağını açıkladı. Bu grubun notlarının hakem puanının yüzde 50’sini oluşturacağını belirten Eröğüt, mevcut sistemdeki TV gözlemcilerinin yerine maç gözlemcilerinin etkisinin yüzde 30 olacağını ve VAR hakemleri ile maç hakemlerinden oluşan anketin yüzde 20’lik bir etkisi olacağını ifade etti.

MHK’NIN YAPISI DEĞİŞİYOR

Eröğüt ayrıca, MHK’nin yapısının değiştirilmesi planları hakkında da bilgi verdi. Yeni yapıda MHK’nin 5 üyeden oluşacağını belirten Eröğüt, bu üyelerden 3’ünün TFF tarafından belirleneceğini, 2 üyenin ise Kulüpler Birliği’nin önereceği kişilerden seçileceğini söyledi. Ancak Eröğüt, Kulüpler Birliği temsilcilerinin kulüp temsilcileri olmayacağını ve kulüp üyeliği bulunmayan kişilerin önerileceğini vurguladı.

Toplantının son bölümünde TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu da gazetecilerle kısa bir süre sohbet etti. Yeni sistemin Trendyol Süper Lig’de 26. hafta maçları itibarıyla uygulanması bekleniyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme