Ticaret Bakanlığından dijital şirketlere rekor ceza

Ticaret Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere toplamda 24 milyon 192 bin lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. 

Ticaret Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere toplamda 24 milyon 192 bin lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. 

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, tüketicilerin haklarının korunması amacıyla internet servis sağlayıcıları ve kişiye özel içerik sunan dijital platformlar üzerinde inceleme başlatıldığı belirtildi. Denetimlerde, dijital platformların sunmadıkları hizmetler için tüketicilerden ücret talep ettikleri, taahhüt süreleri içinde şartlarda tüketici aleyhine değişiklik yaptıkları, vadedilen nitelikte hizmet sunmadıkları, abonelik iptali taleplerini zamanında yerine getirmedikleri ve hizmet almayan tüketicilere fatura keserek ücret talep ettikleri gibi mevzuata aykırı uygulamalar tespit edildi. Bu kapsamda, tüketicilere yaşatılan mağduriyetler nedeniyle dijital platform ve internet servis sağlayıcı şirketlere toplamda 24 milyon 192 bin lira ceza verildi.

YILIN İLK DOKUZ AYINDA UYGULANAN CEZA MİKTARI 

Yapılan açıklamaya göre, 2024 yılı itibarıyla ilk dokuz ayda, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler nedeniyle 159 firmaya 448,7 milyon lira, reklam ve haksız ticari uygulama denetimlerinden 14 bin 829 firmaya 187,4 milyon lira, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde 5 bin 883 firmaya 19,5 milyon lira ceza uygulandı. Genel olarak yapılan denetimler sonucunda ise toplamda 179 bin 217 firmaya 201,5 milyon lira ceza kesildi. Bu süreçte, toplam 200 bin 88 firmaya 857,1 milyon lira idari para cezası uygulanmış oldu.

Bakmadan Geçme