• Haberler
  • Yerel
  • Tire'de Türkiye'nin ilk ve tek Kuva-yı Milliye Müzesi açıldı

Tire'de Türkiye'nin ilk ve tek Kuva-yı Milliye Müzesi açıldı

Tire Belediyesi, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Kuva-yı Milliye ve Zeybek Müzesi Müzesi’ni kurdu. Müze, aynı zamanda...

Tire'de Türkiye'nin ilk ve tek Kuva-yı Milliye Müzesi açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tire Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Kuva-yı Milliye ve Zeybek Müzesi Müzesi’ni kurdu. Müze, aynı zamanda İzmir’in de İlk ve Kuva-yı Milliye Müzesi’ olarak da kayıtlara geçti Müzenin açılışına Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Sefa Yıldırım,  İlçe hakimi   Muhammet Ali Okur, İlçe Jandarma Komutanı Okay Cansu, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Canpolat,   Belediye Meclis üyeleri,  İlçe Müftüsü Abdullah Kır, Tire Müze Müdürü Şehmus Tekin, siyasi parti temsilcileri, STK’lar, kamu kurum amirleri,  Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, müdürler, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber

Açılışa Kimler Katıldı?

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu birer konuşma yaptı. Zeybek gösterilerinin ardından Müzenin açılış kurdelesini protokol üyeleri kesti. Kurdele töreninin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar müzeyi gezdi.

Haber

Çok özel bir müze…

Açılışta bir konuşma yapan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran şunları söyledi; “ Büyük Türk Milleti tarih boyunca pek çok kahraman evlat yetiştirmiştir. Bu kahraman evlatlarımızın en seçkinlerine de zeybek adı verilmiştir. Bildiğiniz gibi zeybeklik yüzlerce yıl boyunca Batı Anadolu coğrafyasının en ücra köşesine kadar nüfuz eden tarihsel bir olgudur. Yöremizde milletimizin en önemli ve kadim folklorik değeri Kuva-yı Milliye temeli milli mücadelenin  kurucu gücüdür. Bu kıymetli ata mirasını yaşatmakta bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi aracılığıyla bize nasip olmuştur. İki yıllık hummalı çalışma neticesinde, İzmir Büyükşehir Belediyemizin restore ettiği bu tarihi mekânda zeybeklere ait yüzlerce tarihi materyal bulunan müzemiz çok özel bir unvana sahiptir. Tire Belediyesi Kuva-yı Milliye ve Zeybek Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek zeybek müzesidir. Aynı zamanda İzmir’deki tek Kuva-yı Milliye Müzesidir. Başta bu güzel müzenin restorasyonunu yapan İzmir Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere,  müzemizin oluşmasına katkı koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne, bağışta bulunan kıymetli vatandaşlarımıza ve müzenin oluşmasında emek harcayan mesai arkadaşlarıma bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

TV9 mikrofonlarına konuşan Belediye Başkanı Duran şunları kaydetti:

“Bugün bu güzel müzeyi açmanın ve halkımızın hizmetine sunmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Tire, milli mücadele kahramanlarının efelerimizin Kuva-yi Milliye’nin merkezi konumunda bir bölge. Bu bölgedeki bu tarihi derinliği bu  zenginliği bu milli kahramanları halkımıza gelecek nesillere öğretmek duyurmak onların aziz hatıralarını her daim canlı tutmak için bu güzel müzeyi hayata geçirdik.

Şehrimize gelen turistlerin ve halkın ziyareti bizi mutlu edecek. Öğrenciler de ziyaret ederek geçmişte yaşanan kahramanlıkları öğrenerek gelecekte karşılaşacakları muhtemel zorluklara karşı büyük bir direnç göstereceklerini düşünüyoruz.  Bu vesile ile bu güzel vatanımızı tekrar vatan yapan kahraman şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmet ile anıyoruz” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme