• Haberler
  • Siyaset
  • TKP adayı Putgül: Halk dürüst komünistleri mecliste görmek istiyor

TKP adayı Putgül: Halk dürüst komünistleri mecliste görmek istiyor

Özlem Kara/ Yeni İzmir- Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem...

TKP adayı Putgül: Halk dürüst komünistleri mecliste görmek istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özlem Kara/ Yeni İzmir- Türkiye 14 Mayıs Pazar günü tarihi bir seçime giriyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de 28. Dönem Milletvekili adaylarının yarışacağı seçime son 2 gün kaldı. Siyasi partiler de seçime ilişkin  son hazırlıklarını tamamlarken Sosyalist Güç Birliğine bağlı Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir 2 Bölge Milletvekili adayı Gülperi Putgül Köybaşı, TKP’ye karşı halkın yoğun ilgisi olduğunu belirterek  “Bu seçimlerde TKP’nin oy oranının herkesi şaşırtacağını ve hatta kimilerini telaşlandıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber

 

“KOMÜNİSTLERE, SOSYALİSTLERE YÖNELİK GELİŞMİŞ ALGIDA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM VAR”

 

Türkiye Komünist Partisi İzmir Milletvekili adayısınız, kendinizden biraz bahseder misin?

1980 yılında Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğdum, ilköğretim ve lise eğitimini orada tamamladım. 2004 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Psikiyatri Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladım. 2010 yılında mecburi hizmet atamasıyla Menemen Devlet Hastanesi’nde çalışmaya başladım ve dokuz yıl aynı hastanede uzman hekim olarak görev yaptım. 2019 yılından bu yana Karşıyaka Bostanlı’da serbest hekim olarak meslek yaşamımı sürdürüyorum. Evliyim ve bir çocuk annesiyim.

Neden Türkiye Komünist Partisi’nden milletvekili adayı oldunuz?

Meslek hayatım boyunca sağlık çalışanlarının sorunlarına yönelik meslek örgütü ve sendika faaliyetlerinde aktif rol aldım. Ülkemizde yaşanan eşitsizlik ve adaletsizliklere itirazı olan bir yurttaş, kadına yönelik baskı ve şiddete karşı duran bir kadın, sağlık hizmetinin herkes için eşit ve ücretsiz olması gerektiğini düşünen bir hekim olarak, farklı araçlarla mücadelenin içinde olmaya çalıştım. Tüm bunların ancak sosyalist bir düzende mümkün olduğunu kavradığım dönemde ise Türkiye Komünist Partisi ile tanıştım. İnandığım doğruları hayata geçirebilmek için örgütlü mücadeleye dahil oldum ve TKP’den milletvekili adayı olmaya karar verdim.

Seçime geri sayım başladı. Milletvekili adayı olarak yaptığınız saha çalışmalarından bahseder misiniz, nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

TKP, seçim dönemleri dışında da alanda örgütlü çalışma yürüten bir parti. Son yıllarda pandemi ve ekonomik krizin yarattığı yoksulluk, işsizlik, artan kiralar, ödenemeyen faturalar derken emekçilerin yaşamı gün geçtikçe daha da zorlaştı. TKP bu dönemde de emekçilerin yaşadığı her türlü zorluğun karşısında durmak için mücadele etti, mahallelerde açtığı semt evleri ile dayanışma ağları kurdu, işyerlerinde yaşanan haksızlıklara karşı örgütlendi. Son olarak yaşadığımız depremde maalesef devletin bir başına bıraktığı halkımızın yanında yine bizler vardık. Sanıyorum halkımız için bıçak kemiğe dayandı, gerçeklerin önündeki sis perdesi aralandı ve düzenin karalama kampanyaları ile bunca zaman komünistlere, sosyalistlere yönelik gelişmiş olan algıda önemli bir değişim yaşandı. Seçim döneminde bu değişime bizzat tanıklık ettiğimizi söyleyebilirim. Her kesimden, geçmişe kıyasla çok daha fazla sayıda insanda, Türkiye Komünist Partisi’ne yönelik büyük bir sempati oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu düzenin değişmesi talebini çok net dile getiriyor ve halkın çıkarları için mücadele eden dürüst komünistleri mecliste görmek istediklerini belirtiyorlar.

Haber

Meclise girmeniz dahilinde vereceğiniz ilk soru önergesi, anayasa değişikliği vs var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Biliyorsunuz, kanun tekliflerinden farklı olarak anayasa teklifi yapılabilmesi için 200 milletvekilinin imzası gerekiyor. Bu nedenle, oluşacak meclisin karakterinin netleşmesini sağlayacak, ”Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde insanın insanı sömürmesi yasaktır. Bu madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.” hükümlerini içeren bir madde için imza toplamaya çalışırım. Mecliste kaç milletvekili bunu savunabiliyor, gerçekten halkın yanında duruyor, bunun bir sayımını yapmış oluruz böylece. Soru önergesi olarak da, 6 Şubat 2023 depremini sorarım.

Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığının sahada yaptığı çalışmaya göre 100 binin üzerinde bağımsız bölüm yıkılmış görünmektedir.  Yıkılan binalardaki bağımsız bölümlerde ortalama hane halkı büyüklüğü nedir, yıkılan binalardan kaç kişi enkaz altından çıkarılmıştır, depremde hayatını kaybedenlerin gerçek sayısını nedir, bu soruları sorarım ki, ülkemize yaşattıkları felaketin büyüklüğü ortaya çıksın.

İzmir’den oy beklentiniz nedir, TKP İzmir’den kaç vekille meclise girmeyi planlıyor?

Oy beklentimizi sayısal veri olarak ortaya koymanın çok güç olduğu bir seçim dönemi yaşadığımızı düşünüyorum. Türkiye koşulların hızla değişebildiği bir ülke ve oldukça karmaşık bir süreçten geçiyoruz. Ancak az önceki sorunuzda belirttiğim gibi halkımızda TKP’ye dönük çok büyük bir ilgi ve desteğin oluştuğunu gözlemliyorum. Bu seçimlerde TKP’nin oy oranının herkesi şaşırtacağını ve hatta kimilerini telaşlandıracağını düşünüyorum.

Son olarak 14 Mayıs seçimleri sizin için neden önemli?

Bu seçime, yirmi yıllık gerici AKP iktidarının halkımız üzerinde yarattığı baskının en yoğun hissedildiği dönemde giriyoruz. Cumhuriyet’e ait kazanımları yok sayan bu gerici iktidardan, durmaksızın halkını aşağılayan yöneticilerden kurtulmak istiyoruz. İktidara geldiği ilk günden itibaren AKP ile mücadele eden bir parti olarak halkımızla aynı duyguları paylaşıyoruz. Öte yandan biliyoruz ki, sorunlarımız AKP’nin gitmesi ile son bulmayacak. Çoğunluğun yoksulluk sınırları içinde yaşadığı ülkemizde sermayenin egemenliği sürdükçe maalesef halkımıza rahat yok. Bu nedenle TKP olarak, halkımızı eşitsizlikler ve adaletsizlikler içinde çaresizliğe mahkum eden bu düzeni değiştirmek için bir mücadele yürütüyoruz. Barınmanın, ısınmanın, beslenmenin, sağlığın, eğitimin birer lüks olmadığı bir ülke kurmak istiyoruz. 14 Mayıs seçimlerinde halkımızı, Erdoğan’dan kurtulmakla yetinmeyip; eşit, özgür, laik, bağımsız bir Türkiye için ayağa kalkmaya ve bunun için mücadele eden TKP’nin adaylarına oy vermeye çağırıyoruz.

 

Bakmadan Geçme