• Haberler
  • Gündem
  • Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı

Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranlarında uzlaşmaya varamadı. Ancak, 11 hizmet...

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranlarında uzlaşmaya varamadı. Ancak, 11 hizmet kolunda taraflar arasında anlaşma sağlandı. Zam kararı için Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girecek.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi müzakereleri 1 Ağustos’ta başlamıştı ve bu süreç sona erdi. Hükümet son teklifinde 2024 için toplamda %25, 2025 için ise toplamda %11 zam önermişti. Ancak, Memur-Sen, 2024 için %70, 2025 için ise %40 zam talebinde bulunmuş ve bu teklifi kabul etmemişti. Müzakereler sonucunda, Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren zam oranında anlaşamadı. Ancak, 11 hizmet kolunda uzlaşma sağlandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak, fakat genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki konularda önemli başlıklarda kazanımlar elde edildi. Ayrıca, 11 hizmet kolunda uzlaşmayla toplu sözleşme sonuçlandı” dedi.

HAKEM HEYETİ DEVREYE GİRDİ

Toplu sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize madde yer alıyor. Ayrıca Yalçın, “3600 ek gösterge konusu üzerinde çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete sunulacak. Bu toplu sözleşme çerçevesinde, 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde düzenlemek için bir madde de imzaladık” şeklinde konuştu.

Görüşmeler 8 saate yakın sürdü, 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranında anlaşma sağlanamadı. Ancak, 11 hizmet kolunda anlaşmaya varıldı. Bu noktada Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi. Hakem heyeti, kararını 31 Ağustos’a kadar açıklayacak. Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren maaş zammıyla ilgili karar merakla bekleniyor. Kurul, 11 üyeden oluşuyor ve karar oy çokluğuyla alınıyor.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “Kamu görevlilerini enflasyona ezdirmemek adına adil bir süreç yürüttük” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme