• Haberler
  • Gündem
  • Tören videosunda LGBTİQ+ bayrağının açıldığı anlara yer verilmedi

Tören videosunda LGBTİQ+ bayrağının açıldığı anlara yer verilmedi

Şevvalnur Arıkan – Geçtiğimiz günlerde Maltepe Üniversitesi mezuniyet töreni düzenlendi ve her bölümden öğrenciler topluca platforma...

Tören videosunda LGBTİQ+ bayrağının açıldığı anlara yer verilmedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şevvalnur Arıkan – Geçtiğimiz günlerde Maltepe Üniversitesi mezuniyet töreni düzenlendi ve her bölümden öğrenciler topluca platforma çıkarak temsili diplomalarını aldı. Son olarak Sosyal Hizmet Bölümü Mezunu öğrencileri sahneye çıktı ve sahneden inmeden önce mezun öğrenci Aslı Şahin, elindeki LGBTİQ+ bayrağını açarak çığlıklar içinde gelen alkışları karşıladı.

Şahin, eğitim hayatında zorlandığı zamanlar olduğu gibi bazı hocalarının desteğini de aldığının altını çizerek, “Hocalarım ‘LGBTİQ+ konuları içinde iletişimde kalalım’ dediler. İleride bu konuda seminer dahil verebileceğimi söylediler. Okulda hocalarımdan duyduğum, okul bölüm başkanı dahil herkesin bu konuda bana saygı duyduğuydu. Bölüm başkanım kendimi ifade etmemde sakınca bulmadı” dedi.

Mezuniyet hazırlığında bayrağı açmak istediğini dile getiren Şahin, mezuniyete dahil katılmak istemediğini, kendisini asıl cesaretlendiren ise Uşak Üniversitesi öğrencilerinden Melisa Caymaz’ın LGBTİQ+ bayrağı açması olduğunu ifade etti. Bu sebeple Şahin, mezuniyete büyük bir heyecanla katılmak istediğini, elinde tuttuğu LGBTİQ+ bayrağıyla platforma çıktığını belirtti.

“Anneme dergi ve kitaplar okuttum”

Maltepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü mezunu Aslı Şahin, LGBTİQ+ kimliğini annesine anlatmakta biraz kapalı olduğuna değindi. Kendi kimliği ve annesiyle ilişkisi arasında kalan Şahin, “Anneme açık değildim. Kendimi LGBTİQ+ olarak tanıdıktan sonra anneme konuyu açabilmek için onu yoklamaya başladım. Türkiye’de yaşanan trans cinayetlerinden bahsettim, konuyla ilgili fikirlerini sordum ve sonrasında da LGBTİQ+’yım demeden bana kızım dememesi gerektiğini söylemeyi de kabullendirdim. Bana ‘kızım’ demeyi bıraktı. Ama bunu LGBTİQ+ ile ne kadar bağdaştırıyordu çok emin değilim. Onun yanı sıra anneme cinsel kimliğim konusunda dergi ve kitaplar okutmaya çabaladım. Son olarak da o noktada kaldık. Okumak istemediğini ve bu konuları konuşmak istemediği söyledi” ifadelerini kullandı.

Mezuniyet töreni esnasında Sosyal Hizmet Bölümü öğrenci arkadaşlarıyla platforma çıkan Aslı Şahin, elindeki LGBTİQ+ bayrağıyla heyecan içinde izleyen kalabalığa baktı, sahnede bekledi. Şahin’in öğretmenleri, bölüm başkanı ve diğer arkadaşları da oradaydı.

Şahin, yeminin bitiminin ardından LGBTİQ+ bayrağını heyecan ve coşkuyla açarak, kitlenin heyecanını artırdı. Şahin, üniversitenin mezuniyet töreni videosunda ise o anların makaslanarak paylaşılmadığını ifade etti.

“Ben buradayım”

Bayrağı açmasının ardından attığı çığlığı anlatan Şahin, “Bayrağı açtığım anda attığım çığlık ve aldığım destekle ‘Ben buradayım’ diyerek heyecanım arttı. Beni güçlendiren çığlıktı. Desteklemeyenlere, anneme, kırılan yanlarıma ve yaralarıma, nefret kusanlara bir çığlıktı. İçten içe destekleyenler de beni alkışladı. İnene kadar bayrağı tuttum. Seyircilerin alkışlarıyla çığlık attım” diye konuştu.

“Bizler de varız, var olmaya devam ediyoruz”

LGBTİQ+’nın tıp açısın ele alan Şahin, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dahil LGBTİQ+’yı bir hastalık olmaktan çıkardı. Hastalık ve LGTBİQ+ kavramlarının yan yana anılması, toplumsal ve kültürel bir boyuttur. Bu da bilgisizlikle ilgilidir. Elbette insanların sosyo-kültürel inanış ve kabullenişi bambaşkadır. Her insana bu yönelimi anlatırken, olduğu yerden başlamamız gerekiyor. Bu da bizim mesleğimizi icra ederken yaptığımız değerlerimiz arasındadır. Kişiler kulaktan dolma bilgiler veya çevrenin etkisiyle böyle yaklaşıyor olabilir. Ben ise bu duruma bir uzman olarak baktığımda bunu daha iyi karşılıyorum. LGBTİQ+ olmak, kadın-erkek ve heteroseksüel olmak kadar doğal bir çeşitliliktir. Bizler dezavantajlı bir grup değiliz. Bizler de varız, var olmaya devam ediyoruz. Çünkü kabullenmiyoruz. Esasında bizim kabul görülmeye de ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Özel Haber

Bakmadan Geçme