Tour Of İstanbul'un şampiyonu belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul'un düzenlediği Tour of İstanbul, Yenikapı-Yenikapı etabıyla sonlandı. Dört gün süren turun şampiyonu Fransız TotalEnergies takımından Mathieu Burgaudeau oldu

İBB Spor İstanbul’un düzenlediği Tour of İstanbul son etap yarışıyla bitti. Tur Yenikapı'da sağanak yağmur altındaki sprint finişiyle sona erdi. Davide Gabburo sprint finişindeki 4. etabı kazanırken, Mathieu Burgaudeau, genel klasman şampiyonu oldu. Mathieu Burgaudeau’nun genel klasman lideri olarak turuncu mayoyla başladığı Yenikapı-Yenikapı etabında 127 sporcu pedal çevirdi.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Türkiye Bisiklet Federasyonu As Başkanı Metin Cengiz, İBB Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İBB Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Danışmanı Mustafa Osman Turan, İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Barış Yıldız, İBB Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Emre Fırıncı ve Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Taner Aksu’nun da izlediği son etap sonrası Tour of İstanbul şampiyonu Mathieu Burgaudeau, ödülünü İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’dan aldı.

ŞAMPİYON BURGAUDEAU’DAN KARİYER İLKİ

Bu zafer 25 yaşındaki Fransız bisikletçi Mathieu Burgaudeau, Tour of İstanbul’un son etabında şampiyonluğu kazandı, kariyerinde bir etaplı yarışta elde ettiği ilk genel klasman birinciliği olarak da kayıtlara geçti. Şile’deki 2. etapta zaferi kazandıktan ve lider mayoyu omuzlarına geçirdikten sonra Burgaudeau, Polonezköy’de de bitiş çizgisinden turuncu mayoyla ilk sırada geçti ve rakipleri karşısında liderliğini perçinledi. Son gün TotalEnergies, Tour of İstanbul’da podyumun en üst basamağına Burgaudeau ve üçüncü basamağına da Emilien Jeannière ile çıkmayı başardı. Tour of İstanbul’un genel klasmanında nihai ilk üç şu şekilde sıralandı:
1.    Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies)
2.    Alessandro Romele (Astana Qazaqstan Team)
3.    Emilien Jeannière (TotalEnergies)

İkinci yılında UCI 2.1 kategorisine yükselen Tour of İstanbul’da mücadele eden 5 kıta takımından biri olan Fransız temsilcisi TotalEnergies, güçlü kadrosuyla kâğıt üstünde dikkat çekiyordu. Takım dört etapta beklentilerin de üstüne çıktı. Çatalca-Çatalca etabını takımın 25 yaşındaki sprinteri Emilien Jeannière ile kazanıp, podyumun son basamağına bu yıl Fransa Turu’nda pedal çeviren Mathieu Burgaudeau ile çıkmayı başaran ekibin deneyimli yol kaptanı Julien Simon günü 6. sırada tamamladı. İlk 10’a üç bisikletçi sokan takım, sonraki gün Şile Limanı’nda bu sefer Burgaudeau ile birincilik sevinci yaşadı. Jeannière ise zorlu günü 5. tamamladı. Beykoz-Polonezköy etabına lider mayoda başlayan Burgaudeau, bitiş çizgisinden bir kez daha ilk sırada geçerek gövde gösteri yaparken, bu sefer Jeannière podyumun son basamağına üçüncü olarak çıktı. Aynı zamanda bu sonuçla Jeannière, Magnus Klaris Bak’ı geride bırakarak genel klasmanda üçüncü sıraya yükseldi.

Tour of İstanbul’da mücadele son gün de sürdü. Günün ilk prim kapısı Saygı Sprint Primi’nde dağıtıldı. Mazowsze Serce Polski takımından Marcin Budziński en yüksek puanı alarak beyaz mayonun sahibi oldu. İkinci klasman mücadelesi tırmanışın lideri Dağların Kralı’nı belirleyecek yeşil mayodaydı. Barbaros Bulvarı’nın tepesindeki kapıdan İstanbul Büyükşehir Belediye’den Samet Bulut ilk sırada geçerek, mayoyu Kaan Soylu Özkalbim’den aldı. Günün el değiştiren diğer mayosu da en iyi sprintere verilen mavi mayoydu. Bağdat Caddesi’ndeki üç ara sprint kapısından da ilk sırada geçen Emilien Jeannière klasmanda liderliğini ilan etti. 

Tour of İstanbul’un son günü Yenikapı-Yenikapı’da amatör bisikletseverler için İBB Spor İstanbul tarafından Tarihi Yarımada Bisiklet Turu düzenlendi. Bisiklet kültürünün tabana yayılması amacıyla organize edilen etkinliğe deyim yetindeyse İstanbullu bisikletseverler akın etti. Tarihi Yarımada ve Haliç’e giden güzergahta trafiğe kapalı yollarda iki teker üzerinde pedal basma keyfini yaşayan 1000’e yakın bisikletli, Tarihi Yarımada Turu’nun ardından Yenikapı’da finiş verdi.

Tour of İstanbul’un geride kalan üç etabıyla İstanbul’un daha az bilinen el değmemiş doğasına tanık olduk. Mavi ile yeşilin buluştuğu üç etabın ardından yarışın son günü, kadim şehrin tarihi ve kültürel dokusunun kalbinin attığı simge yapı ve lokasyonları ziyaret ederek, tüm dünyayı bir kez daha kendine hayran bıraktı.

Renkli ahşap evleri ile İstanbul'un en popüler yerlerinden biri haline gelen Balat, İstanbul'u en büyülü haliyle deneyimleyebileceğiniz Galata Köprüsü, modernleşme ve reformun sembolü haline gelen Dolmabahçe Sarayı, Avrupa ve Asya yakasını Boğaz'da birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, şehrin Asya Yakası’nda altı kilometreden fazla uzanan, alışveriş tutkunlarının cenneti ve İstanbul'un kalbinde, yemek ve kültürel lezzetlerin mükemmel karışımını keşfedebileceğiniz Bağdat Caddesi, İstanbul'un Avrupa Yakası’nda, İstanbul Boğazı'nın güney kıyısında, Fatih ilçesinde bulunan bir liman semti olan Yenikapı ve çok daha fazlası Tour of İstanbul’un son etabını izleyenleri büyülemeyi başardı.

Bakmadan Geçme