Tramvay ve metroda ansızın grev

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir Metro A.Ş. ile işveren...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir Metro A.Ş. ile işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşme (TİS) süreci tıkandı. Uzlaşma sağlanamaması sebebiyle Demiryol-İş Sendikası metro istasyonlarına grev pankartı astı ve 625 metro ve tramvay işçisi iş bıraktı.

TRAMVAY DURAKLARI

Metro ve tramvayların durmasının ardından İzmir’de hayat adeta durdu. İzmirliler sabah saatlerinde işlerini yetişmek için otobüslere akın etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT otobüsleri seferleri sıklaştırdı ve bu hamle trafiği felç etti. Vatandaşlar taraflara tepki gösterdi ve mağdur edildiklerini dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşların mağdur olmaması için ESHOT ve İZULAŞ otobüsleriyle İZDENİZ gemilerinin sefer sayı ve sıklıkları artırılmıştır. Tramvay durakları geçici olarak otobüs durağı olarak kullanılacaktır. Belediyemiz ve TCDD ortaklığıyla işletilen İZBAN’da da gerekli önlemler alınmıştır” denildi.

Haber

‘UZLAŞI ARADIK’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzalı açıklamada, “Çok üzgünüm, çok gayret ettik, olmadı…” ifadeleri kullanıldı.

Uzlaşmacı taraf olduklarına dikkat çeken Başkan Tunç Soyer, “Aylardır devam eden görüşmelerde, masada hep uzlaşmayı isteyen taraf olduk. Eşit işe eşit ücret anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda belediyemize bağlı tüm şirketlerimizde uyguladığımız ücret politikasını burada da hayata geçirmeyi istedik. Metro ve tramvay çalışanlarımıza, belediye şirketlerimiz içerisindeki en iyi şartları sunduk” ifadelerine yer verdi.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 105

Büyükşehir Belediyesi, en yüksek net ücret için 25 bin TL teklif verildiğine dikkat çekti. Ancak sendikanın beklentisi 39 bin 685 TL oldu. Açıklamada, “En yüksek net ücrette 12.157’den 25.009’a çıkan teklifimizle önerdiğimiz artış oranı % 105’dir.  Şunun altını özellikle çizmek isterim. Biz, İzmir’in parasını İzmir’e hizmet için kullanıyoruz. Kentimizin ve hemşehrilerimizin ihtiyacı olan, hak ettiği yatırımları da bu bütçeden karşılamak zorundayız. Gönül ister ki daha yüksek maaşlar verelim. Ancak hem sorumluluklarımız ve zorunluluklarımız hem de ekonomik gerçekler, bu rakamlar çerçevesinde kalmamızı gerektiriyor. Çünkü devam eden ve yapacak olduğumuz daha çok yatırım var” ifadeleri yer aldı.

SENDİKADAN AÇIKLAMA

Demiryol- İş Sendikası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “30.07.2023 tarihinde Metro A.Ş yönetim ve üyesi olduğu SODEMSEN yetkililerin katılımı ile Metro A.Ş merkez binasında saat 18.00’den itibaren başlayıp yaklaşık 11 saat süren toplantı gerçekleşmiştir. Bu süre içerisinde taraflar tekliflerini karşılıklı tartışıp revize etmişler, ancak bir sonuç alınamamıştır. Toplu sözleşme görüşmelerinde Demiryol- İş Sendikası olarak yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan ve uzlaşmacı bir tutumla masada anlaşmak üzere kullanmış bulunmaktayız. Ancak müzakerelerden olumlu sonuç çıkmadığından 31.07.2023 itibariyle grev uygulaması başlamıştır. Bu mücadelede, gün geçtikçe zorlaşan hayat şartları ve ekonomik olarak alım gücümüzün hızla azaldığı bir dönemde, emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği ve insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için, kısacası yaşayabilmek için, temsil ettiğimiz Metro emekçisinin ücretlerinin ve çalışma koşullarının düzeltilmesinden başka bir amacımız yoktur” ifadeleri kullanıldı.

‘HALK BİZİ ANLASIN’

İzmir halkından beklentilerini aktaran Demiryol- İş Sendikası, “Yaşanabilecek sıkıntıların sorumlusu metro emekçisinin olmadığının bilinci ile yıllardır bu olumsuz koşullara rağmen, sizlere büyük bir özveri ve sadakatle hizmet veren metro emekçisinin haklı mücadelesinde İzmir halkının çalışanlarına sahip çıkmalarıdır. Demokrasinin kalesi İzmirimize ve İzmir halkına güvenimiz sonsuzdur” ifadelerine yer verildi.

OTOBÜSE BİNEBİLME MÜCADELESİ

Grev kararından kısa süre sonra, metro hattında çalışan otobüslerde aşırı yoğunluk oldu. Birçok durakta vatandaşlar gelen otobüslere binemedi. Şoförler kalabalık nedeniyle ön kapıyı açamazken, otobüse binebilmek için vatandaşlar, otobüstekilere ‘Arkaya doğru ilerleyin, boşlukları doldurun, biz de otobüse binelim’ diye uyarılarda bulundu. Bu uyarıların bazıları hedefine ulaşırken birçok otobüs, duraklarda kapılarını açmadan yoluna devam etti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme