Travma sonrası psikolojik destek şart
Özel Sağlık Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Atalay, travma sonrası psikolojik iyileşme sürecinde doğru müdahalelerin önemini vurguladı.
Travmatik olaylar, bireylerde derin duygusal ve psikolojik yaralar açabilirken, bu tür deneyimlerin etkileri kişisel geçmiş ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Dr. Atalay, travma yaşayan kişilerin sosyal ve psikolojik destek almasının, iyileşme süreçlerini hızlandıracağını belirtti.
TRAMVA SONRASI YAŞANAN SORUNLAR
Travma, bireyde akut stres bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku sorunları gibi birçok psikolojik rahatsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca, travma sonrası stres bozukluğu ve madde kullanımının da artış gösterebileceği uyarısında bulunan Dr. Atalay, travmanın sadece doğrudan olayın mağdurlarını değil, tanıklık edenleri de etkilediğini söyledi. Ayrıca, sosyal medya ve haberlerde travmatik olayların sürekli takip edilmesinin, stres ve kaygı düzeylerini artırabileceği de göz önünde bulundurulmalı.
TRAMVA BELİRTİLERİ
Travma yaşayan kişilerde, olayı tekrar tekrar zihinde canlandırma, kötü rüyalar, ani öfke patlamaları, uyku bozuklukları ve belirli durumlardan kaçma isteği gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler, travmanın etkisinin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dr. Atalay, bu belirtiler birkaç gün sürebilirken, dört hafta ve daha uzun süre devam eden belirtilerin, travma sonrası stres bozukluğu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
ERKEN MÜDAHALE KRİTİK
İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için kişilerin fiziksel güvenliğini sağlamanın ve travma yaratan ortamdan uzaklaşmanın ilk adım olduğunu ifade eden Dr. Atalay, aile ve arkadaş desteği ile duygusal destek almanın önemini vurguladı. Ayrıca, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz ve gevşeme tekniklerinin iyileşme sürecini hızlandırabileceği belirtildi. Ancak, belirtiler devam ederse, profesyonel destek almanın gerekli olacağı da unutulmamalıdır.
Psikolojik travmaların etkisi, profesyonel destek ve sosyal çevre yardımıyla önemli ölçüde hafifletilebilir. Travma sonrası yaşanan bu tür zorluklarla başa çıkabilmek için bireylerin, destek arayışına girmeleri büyük önem taşımaktadır.
Bakmadan Geçme
![Son dakika! İmamoğlu'nun hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/son-dakika-imamoglu-nun-hakim-_1739355314_kun69T.jpg)
![Karşıyaka'da renkli kutlama : Sevdiğinle koş](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/karsiyaka-da-renkli-kutlama-se_1739353694_vzt15l.jpeg)
![İzmir'de gençlerin sorunları konuşuldu](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/izmir-de-genclerin-sorunlari-k_1739352395_5iXdoy.jpg)
![AFAD duyurdu: Ege Denizi art arda sarsıldı!](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/afad-duyurdu-ege-denizi-art-ar_1739352514_HbSvKB.jpg)
![Seferihisar Belediyesinden su çekilmesi hakkında açıklama](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/seferihisar-belediyesi-su-ceki_1739351265_9bIeiU.jpeg)
![İzmir'de dehşete düşüren olay: Evde kemikleri bulundu](https://i.yeniizmir.com/c/60/832x468/s/dosya/haber/izmir-de-dehsete-dusuren-olay-_1739351106_xqQr4e.jpg)