Troya etkinlikleri tamamlandı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Troya Kültür Sanat ve Araştırma Derneği tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 'Troya Film Platform'da Producers' Start Up, Troya Talks ve Agora Meetings etkinlikleri düzenlendi. İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.'te kazanan proje açıklandı

Türk film endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmayı, ulusal ve uluslararası film endüstrileri arasında ortak yapım iş birliklerini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir film yapım alışkanlıklarını teşvik etmeyi amaçlayan “Troya Film Platform”da; Producers’ Start Up’ta “Netflix ile A’dan Z’ye Reji Eğitimi”, Troya Talks etkinliklerinde söyleşiler ve Agora Meetings’te B2B (Bussines to Bussines) görüşmeler gerçekleştirildi. İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te ise kazanan proje açıklandı.

“Troya Film Platform” kapsamında Pitching Lab. bölümünde gerçekleştirilen İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’te finale Don’t, İki Kızgın Adam, İşgal, Love Love, Ölü Arının İğnesi ve Rahma projeleri kalmıştı. Finalde kazanan proje ise “Rahma” oldu. Törende konuşan Troya Film Platform Kurucusu Betül Günay, “Platform kapsamında Producers’ Start Up, Troya Talks, Agora Meetings ve Pitching Lab. etkinliklerimiz gerçekleşti. Bu hikayeye interaktif deneyim ve imkan sunan tüm destekçilerimize ve paydaşlarımıza teşekkür ederim. Dün akşam finale kalan altı projenin sunumu yapıldı. Bugün kazanan projemiz ise Rahma oldu. Yarışmaya katılan herkesi tek tek tebrik ediyorum” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen Troya Talks etkinliğinde Ozan Sihay, “Dijital Rejisör: Yapay Zeka ile Sinemanın Geleceği”, Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün “Troya’dan Dünya Sahnesine: Uluslararası İşbirlikleri ve Yapımlar” ve  Furkan Kınık “TRT Tabii: Bizi Birleştiren Hikayeler” oturumlarında konuşma gerçekleştirdi.  Platformda ayrıca Masterclass oturumlar da düzenlendi. Hakkı Yazıcı “Orion Studio - Studio Sineması Mutlak Hakimiyet”, Ezel Akay ise “Sinema ve Arkeloji” etkinliklerini düzenledi.
Masterclass oturumda konuşan Ezel Akay, “Dizilerin içinde her çeşit hikaye var. Türk dizilerinin prodüksiyon kalitesi yükseldi. Çok sayıda kaliteli oyuncular ortaya çıktı. Türkiye’de çok yetenekli ve çeşitli oyuncular var. Her yerde Türk dizileri seyrediliyor.  Seyahat edilebilen hikayelerin vakti gelmiştir diye düşündüm. Bilim kurgu ve tarih çok cazip alanlar. Biz hikaye anlatıcıları sürekli olarak geleceğe hikaye anlatıyoruz.” dedi.

Hakkı Yazıcı ise şunları aktardı: “Buradaki temel misyonum bir miras bırakmak üzerine… Ölmeden önce bu işi benim gibi severek yapabilecek bir insan lazım. Kademe kademe setin her alanında çalıştım. Deneyimlerimizle hayat bizi bu noktalara getirdi.  Bu süreçte teknolojinin gelişimine de şahit oldum. Setlerde kullanılan tüm ışık ürünleri benim için birer oyuncak. Filmde hikaye ışık ile başlıyor. Sinemada bu enerjiyi sağlayan kişi olarak da bu işi çok severek yapıyorum.”

Yapay zeka ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ozan Sihay, “İstediğimiz şeyi elde edebilmemiz için kendimizi bilmemiz gerekir. Hayal ettiğimiz şey karakter, ses, animasyon olabilir. Doğru kelimelerle yapay zekaya aktarmamız gerekir. Bu iş kafa çalıştırmak, kendini ifade etmektir. Dil bilmek, yazı yazmaktır. Yazım kurallarını bilmeyen kişi yapay zekayı kullanamaz. Her yapay zeka aracının farklı yetenekleri var. Hepsi farklı alanda başarılı. Hangisinin hangi konuda iyi olduğunu bilmek gerekir. Kısa film yapmak istiyorsunuz. Çizimini yapmak artık çok kolay. Hayal edebilenler iyi işler yapacak. Hayal ettiğin filmi görselleştirebilmek, yapımcıya sunmak yapay zeka ile çok kolay. Öncesinde yapımcıya gidildiğinde anlatmak zordu. Yapay zeka kolaylık sağladı” dedi.

Furkan Kınık, “Coğrafyamızın hikayelerini, kültürel miraslarımızı, değerlerimizi uluslararası değerlere harmanlayan bir platform olarak biz izleyicilerimizle buluşmak, kitlemizi genişletmek istiyoruz.” dedi.

Zeynep Santıroğlu ve Diloy Gülün uluslararası işbirlikleri ve yapım sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Producers’ Start Up” etkinliğinde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde okuyan öğrencilere, Netflix iş birliğiyle ‘’A’dan Z’ye Reji’’ eğitimi verildi. Uzmanların verdiği iki günlük eğitim “Örnek Sahne Değerlendirmesi”, “Sette Bir Gün”, “Set Terminolojisi, Set Etiği ve İş Sahası ve Güvenliği” ve “Meslek Aşama Olarak Yönetmen Yardımcılığı” başlıklarıyla gerçekleştirildi. Öğrencilere sektörün farklı alanlarına dair bilgiler sunularak gençlerin tecrübe edinmesi amaçlandı.

RED Dijital Camera, Zoom Ithalat, Anatolia Rental,Orion Işık desteğiyle ‘endüstriyel sinema deneyimi gerçekleştirildi. Producers Start Up eğitimine ve Troya Film Platform genel organizasyonuna katılan öğrenciler eğitimin hemen akabinde açık alanda bir film sahnesi çekimine şahitlik ettiler. Reji eğitiminde anlatılan görev dağılımlarını sahada interaktif şekilde deneyimleme şansları oldu. 

Agora Meetings, Türkiye’den sinema teknolojisi ve yapım şirketleriyle reklam ajansları olmak üzere toplamda 7, Birleşik Krallık’tan ise Türkiye ile potansiyel iş birliği olanaklarını keşfetmek için PACT kuruluşunda 7 yapım şirketi katıldı. İki gün boyunca süren Agora Meetings’te 200’ün üzerinde birebir toplantılar gerçekleştirildi. Katılan yapım şirketi temsilci ve sahiplerine hem Çanakkale bölgesinde hem de Türkiye genelinde iş birliği imkanları üzerine geziler organize edildi. 
 

Bakmadan Geçme