Trump'ın yardım kısıtlaması, Güney Afrika'daki HIV mücadelesini tehdit ediyor
Güney Afrika'daki HIV hastaları, ABD'nin küresel yardım fonlarını dondurmasıyla tedaviye erişimde zorluklar yaşamaya başlıyor. Peki, Trump'ın bu kararı, HIV tedavisi gören milyonlarca kişiyi nasıl etkileyebilir? Tedaviye ulaşamayan hastalar için ölüm oranları artabilir mi? KwaZulu-Natal'da yaşayan HIV pozitif bireyler, bu yardımların kesilmesiyle nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak?
Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal eyaletindeki bir köyde yaşayan 19 yaşındaki Nozuko Majola, her gün HIV ilaçlarını alabilmek için büyük bir çaba harcıyor. Yetersiz maddi imkanlarla, tedaviye ulaşabilmek için bir saat sürecek yolculuğun maliyetini karşılayıp karşılamayacağını tartışan Majola, ABD Başkanı Donald Trump'ın küresel yardım fonlarını dondurma kararı nedeniyle sağlık hizmetlerine ulaşmanın daha da zorlaştığını belirtiyor.
HIV TEDAVİSİNE ERİŞİM ZORLUĞU ARTILIYOR
Güney Afrika’daki HIV pozitif hastaların tedavi sürecinde önemli bir yer tutan antiretroviral ilaçların temini, Trump’ın ABD hükümetinin HIV ile mücadeleye yönelik finansmanını askıya almasının ardından tehlikeye girdi. Halihazırda 5,5 milyon Güney Afrikalı, antiretroviral tedavi almakta ve bu tedavi, Amerika Birleşik Devletleri’nin finansal katkılarından büyük ölçüde yararlanmaktadır.
KWAZULU-NATAL’DE DURUM
KwaZulu-Natal eyaleti, Güney Afrika’nın HIV ile en yüksek prevalansa sahip bölgelerinden biri. 2024 yılında yapılan araştırmalar, eyaletin HIV ile yaşayan nüfusunun %16’sının, yani her 6 kişiden birinin bu virüsü taşıdığını ortaya koydu. Aynı araştırmada, eyalette her hafta en az 1.300 gencin HIV pozitif olduğu belirtiliyor. Trump’ın küresel yardım bütçesindeki kısıtlamalar, bu verilerin ışığında, eyaletteki HIV enfeksiyon oranlarını daha da arttırabilir ve tedaviye ulaşımda büyük aksamalara yol açabilir.
TEDAVİYE ERİŞEMEMEK BİRÇOK HASTANIN HAYATINI TEHLİKEYE SOKUYOR
Nozuko Majola gibi, HIV tedavisini sürdüren birçok kişi, tedaviye devam edebilmek için büyük maddi ve coğrafi zorluklarla mücadele ediyor. Majola, köyünde yetersiz sağlık altyapısı nedeniyle bir saati aşkın bir yolculuk yaparak ilaçlarını almak zorunda kalıyor. Bu süreç, genellikle yoksul ve kırsal bölgelerde yaşayan HIV hastaları için bir engel teşkil ediyor.
KWAZULU-NATAL’DE HIV İLE YAŞAYAN NÜFUSUN BÜYÜKLÜĞÜ
KwaZulu-Natal, 2022 yılında yaklaşık 1,9 milyon HIV pozitif hastayla Güney Afrika'da HIV ile yaşayan en yüksek nüfusa sahip bölge olarak kayıtlara geçti. Sağlık uzmanları, Trump’ın yardımları dondurma kararının, bölgedeki HIV enfeksiyon oranlarını daha da arttırabileceği ve tedaviye ulaşmada yaşanan sıkıntıların ölüm oranlarını yükseltebileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
HIV İLE MÜCADELEDE KÜRESEL DESTEK AZALIYOR
Güney Afrika’daki sağlık kuruluşları, özellikle HIV/AIDS konusunda önemli ilerlemeler kaydetmişken, ABD’nin bu alandaki finansal desteği durdurma kararının olumsuz etkilerini hissetmeye başladı. Global HIV yardım fonlarının azalması, özellikle gençler arasında HIV oranlarının yükselmesine, tedaviye erişimin kısıtlanmasına ve dolayısıyla ölümlerin artmasına yol açabileceği belirtiliyor.
UZMANLAR VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ENDİŞELİ
Uzmanlar, Trump’ın kararının sadece Güney Afrika’yı değil, Afrika’nın diğer ülkelerindeki HIV ile mücadele çalışmalarını da tehdit ettiğini belirtiyor. Sivil toplum kuruluşları ve sağlık grupları, uluslararası yardım ve destek mekanizmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor ve bu kararın gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
Güney Afrika’da ve özellikle KwaZulu-Natal’daki HIV pozitif bireylerin tedaviye ulaşabilmesi için uluslararası desteğin sürdürülmesi gerektiği vurgulanıyor.