• Haberler
  • İzmir
  • Tugay'ın kurduğu 'Kırsal Hizmetler Dairesi' sahada

Tugay'ın kurduğu 'Kırsal Hizmetler Dairesi' sahada

Başkan Tugay'ın liderliğinde başlatılan bu girişim, İzmir’in köylerinin doğal dokusunu koruyarak kalkınmasını hedefliyor. İZMİR'İN KÖYLERİ KORUNACAK...

Tugay'ın kurduğu 'Kırsal Hizmetler Dairesi' sahada
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Tugay’ın liderliğinde başlatılan bu girişim, İzmir’in köylerinin doğal dokusunu koruyarak kalkınmasını hedefliyor.

İZMİR’İN KÖYLERİ KORUNACAK

Kırsal Hizmetler Dairesi, yerel paydaşlarla birlikte sahada çalışmalara başladı. Ekipler, köylerin kendi dokusuna uygun şekilde korunması ve kalkınması için eylem planları oluşturacak, saha turlarında öncelikli sorunları çözüme kavuşturacak ve yapılaşma baskısı ile rant gibi tehditlere karşı önlemler alacak. Başkan Tugay, kırsalın korunması ve kalkınması için bu dairenin önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kırsal Hizmetler Dairesi, İzmir’in kent merkezinin dışında kalan 19 ilçede çalışmalarına başladı. İlçe belediyelerle ve yerel paydaşlarla koordineli olarak köy köy gezip tespit çalışmaları yürüten ekipler, Kiraz ilçesindeki Kaleköy, Karaburç, Çayağzı ve İğdeli köylerinde incelemelerde bulundu. Bu ziyaretlerde köylerin sorunları, ihtiyaçları ve doğal yapısı yerinde tespit edildi.

HIZLA ÇÖZÜM ÜRETİLECEK

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, her kırsal bölgeyi kültürel, ekonomik, mimari ve coğrafi dinamikleriyle birlikte ele alacak. Köylerin dokularına uygun şekilde korunması ve doğru kalkınma hamlelerinin uygulanabilmesi için köyler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılacak. Elde edilen veriler doğrultusunda kalkınma yatırımları planlanacak. Ayrıca, saha çalışmaları sayesinde köylerin sorunları ilgili birimlere aktarılacak ve hızla çözüm üretilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yer seçiminden verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına, iklim değişikliğiyle mücadeleden kentin kırsal üzerindeki baskısını önlemeye kadar pek çok konu ele alınacak. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nehir Yüksel, bu süreçte İzmir’in öncülük yaptığını belirterek, “Genellikle Türkiye çapındaki kırsal hizmetler tarım ve altyapı odaklıdır. Ancak biz kırsalın planlamasına yönelik, mekânsal düzenlemeler ve kırsalın yaşadığı sorunları çözmeye odaklı bir birim olarak çalışıyoruz” dedi.

YEREL İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK

Nehir Yüksel, çalışmalar hakkında bilgi verirken, ilçe belediyeleriyle iş birliği içinde hareket ettiklerini ve sürecin her aşamasında muhtarlar, kooperatifler ve ilçe belediyeleriyle koordineli çalışmayı hedeflediklerini ifade etti. Yüksel, her köyün ve ilçenin kendine özgü hikayesi ve ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Urla’da yapılaşma baskısı yüksekken, Kiraz’da kırsal korunmuş durumda. Bu farklılıkları göz önünde bulundurarak yerleşmelere özel tasarım rehberleri oluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kırsal Hizmetler Dairesi, her köy ve ilçenin yerel mimarisi ve doğal dokusuna uygun kriterler belirleyerek referans veri oluşturmayı hedefliyor. Bu veriler gelecek kuşaklara aktarılacak. Yüksel, “Özellikle pandemi sonrasında kırsalda yapılaşma eğiliminin arttığını gözlemliyoruz. Bu durum tarım topraklarının parçalanmasına neden oluyor. Kontrolsüz yapılaşma baskısının önüne geçmek gerekiyor” dedi.

İLÇE BELEDİYELERDEN TAM DESTEK

Çalışmalara eşlik eden Kiraz Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden Taşkın Güren, köylerin kalkınmasına yönelik bu çalışmaların büyük katkı sağlayacağını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerine destek verdiklerini söyledi. Kiraz Kaleköy Mahalle Muhtarı Murat Seçkin ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım uygulamalarından memnun olduklarını ve çözülmeyi bekleyen sorunların yerinde tespit edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme