TÜİK'in Ağustos enflasyonu 2,47

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı

TÜİK verilerine göre, baz etkisinin de katkısıyla enflasyon ağustos ayında yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos'ta aylık enflasyon yüzde 2,47 oldu. Temmuz ayında enflasyon yüzde 3,23; yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak gerçekleşmişti. Ekonomistlerin beklentisi Ağustos'ta aylık enflasyonun yüzde 2,6,  yıllık enflasyonun ise yüzde 52,1 seviyesindeydi.

Temmuz ayında yönetilen-yönlendirilen ürünlere yapılan zamların ardından aylık bazda enflasyonda hızlanma kaydedilmiş, ekonomi yönetimi verdiği mesajlarla yükselişin geçici olduğuna dikkat çekmişti.

Ağustosta doğalgaz fiyatlarına zam yapılmıştı. Geçen haftaki Para Politikası Kurulu toplantısı özetlerinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin de etkisiyle bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağını belirtmişti.

Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İstanbul Ticaret Odası ve Türk-İş'in verileri de enflasyon ivmesinde yavaşlamaya dikkat çekmişti.

İTO verilerine göre perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,73 arttı. Yıllık olarak ise artış yüzde 61,57 oldu.

Türk-İş'in Ağustos ayına ilişkin açlık ve yoksulluk araştırmasında yıllık gıda enflasyonu yüzde 57,99 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Bakmadan Geçme