Tüm fıtıklar artık tam kapalı yöntemle ameliyat edilebiliyor
Dünyada endoskopik yöntemle omurga cerrahisi uygulayan hekimler İzmir'de düzenlenen sempozyum ve çalıştayda buluştu. Uygulama ile ilgili son gelişmeler paylaşıldı
Uluslararası Tam Endoskopik (Monoportal) Omurga Sempozyumu ve Çalıştayı İzmir’de yapıldı. Dünyanın farklı ülkelerden omurga cerrahlarının katıldığı Sempozyum’un Başkanı Beyin Cerrahı Doç. Dr. Murat Sayın, “Son yıllardaki gelişmeler gösteriyor ki boyun ve bel fıtığı başta olmak üzere, omurgayla ilgili tüm ameliyatlar, kişinin yaşı ve sağlık sorunu ne olursa olsun ‘tam endoskopik’ yöntemle yapılabiliyor” dedi.
10 ülkeden tam endoskopik omurga cerrahisi alanında çalışan 40 beyin cerrahının katıldığı sempozyumun Türkiye’de ilk kez düzenlendiğini ifade eden Dr.Sayın, “Teknoloji hızla değişiyor, robotik elektronik endoskoplar çıktı. Biz de bu sempozyumu düzenleyerek bu tekniklerle ilgili deneyimlerimizi dünyanın dört bir yanından gelen cerrahlarla paylaştık. Sözlü sunumların ardından ameliyathanede uygulamalı eğitimler verdik” diye konuştu.
Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahı Doç. Dr. Murat Sayın, omurga cerrahisinde ‘tam kapalı’ teknikle yapılamayan ameliyatın neredeyse kalmadığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu teknikte, ameliyat yapılacak bölgenin uyuşturulması yeterli. Bu sayede genel anestezi alamayacak kadar ağır kalp hastalarının, solunum problemleri olan astım, KOAH gibi hastaların güvenle ameliyatı mümkün. Özel açılı kameraları olan cihazlarla, anatomik boşluklar arasından süzülerek ilerleniyor. Bu sayede doku hasarı olmuyor, kanama da yok denecek kadar az oluyor. Hasta ameliyattan çıktıktan 10 dakika sonra yürütülüyor, 2 saat sonra da taburcu ediliyor. Açılan kesi son derece küçük ve operasyon sonrası dikişsiz modern kapatma yöntemi uygulaması olduğu için, izler yok denecek kadar az. Hasta, ameliyat sonrası yatağına gelinceye kadar herhangi bir ağrı duymuyor. Ameliyattan sonra ağrı kesici ihtiyacı da çoğunlukla olmuyor. Hastalar tuvalet, giyinme, yemek gibi kişisel ihtiyaçlarını ameliyattan çıkar çıkmaz kendileri giderebiliyor. Ortalama 5 gün için içinde de işbaşı yapılabiliyor.”