Tunç Soyer'den Kürt sorununa çözüm önerisi
'İzmir Barışı Konuşuyor' başlıklı panelde konuşan Tunç Soyer, Kürt sorununun kesin çözümü için şahsi fikrinin CHP- HDP ittifakının oluşturulması gerektiğini belirterek, 'İktidar değişikliği, barış sürecinin ilk adımıdır' dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Tunç Soyer, HDK tarafından düzenlenen “İzmir Barışı Konuşuyor” başlıklı panelde önemli açıklamalarda bulundu. Soyer, panelde MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı ve kamuoyunda “İmralı açılımı” olarak adlandırılan süreci değerlendirirken, kalıcı barış için önerilerini dile getirdi.
“BARIŞ, KAYBETTİĞİMİZDE KIYMETİNİ ANLADIĞIMIZ EN ÖNEMLİ DEĞERDİR”
Tunç Soyer, konuşmasında barışın, insanların ancak kaybettiklerinde kıymetini anladıkları bir değer olduğunu vurgulayarak, “Barış, içinde yaşarken varlığını çok fark edemediğimiz, ancak kaybettiğimizde acımasızlığıyla kendini hissettiren bir olgudur” dedi.
“KÜRT MESELESİ ULUSLARARASI BOYUTA ÇEKİLMEDEN ÇÖZÜLEBİLİR”
Soyer, Kürt sorununun yalnızca güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğini belirterek şunları söyledi:
“Son 50 yılda uygulanan güvenlik politikalarının sonuçsuz kaldığı ortadadır. Artık radikal sosyal politikalarla meseleye yaklaşmanın ve meşru muhataplıklar kurmanın zamanı geldi. DEM Parti ile müzakereler başlatılmalı ve sürecin TBMM’ye taşınması sağlanmalıdır.”
Soyer, Avrupa’daki benzer süreçlere de değinerek, İngiltere’nin Sinn Fein ile müzakerelerini ve İspanya’nın ETA’ya yönelik politikalarını örnek gösterdi.
“KALICI BARIŞ DEMOKRASİ MÜCADELESİYLE MÜMKÜN”
Barışın sağlanabilmesi için şu iki temel adımın atılması gerekiyor:
Ayrımcılık ve Irkçılığın Terk Edilmesi: Tüm etnik grupların eşit yurttaşlık temelinde yaşaması için ayrımcı söylem ve uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
Demokratik Kurumların Güçlendirilmesi: Soyer, “Demokrasi, birlikte yaşamanın hukukunu düzenleyen en önemli sosyal inovasyondur” diyerek, demokratik reformların şart olduğunu vurguladı.
“ULUSLARARASI DİNAMİKLER BARIŞ İÇİN FIRSAT SUNUYOR”
Soyer, mevcut sürecin uluslararası konjonktürden kaynaklanan zorunlu bir adım olduğunu ifade etti. Ancak bu sürecin sınırlar içerisinde çözüm odaklı ve Türkiye’nin üniter yapısını koruyacak şekilde ilerlemesi gerektiğinin altını çizdi.
“KALICI BARIŞ İÇİN DEMOKRATİK İTTİFAK ŞART”
Soyer, konuşmasını kalıcı barış için DEM Parti, CHP ve demokrasi yanlısı güçlerin bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayarak bitirdi:
“Kalıcı barış, silahların bırakılmasının ardından demokrasi mücadelesiyle mümkün olabilir. Ancak bu iktidarla değil, demokratik bir yönetimle hayata geçirilebilir. İktidar değişikliği, barış sürecinin ilk adımıdır.”