Turizmde 'etik' tartışılacak

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Turizm'de Etik Çalıştayı, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda başladı. Açılış konuşmaları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç...

Turizmde 'etik' tartışılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Turizm’de Etik Çalıştayı, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda başladı. Açılış konuşmaları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kurulu Üyesi Günnur Diker ve İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Emre Gezgin tarafından yapıldı.

Saat 10.15 ile 13.30 arasında yapılacak çalıştay oturumları ‘Konaklamada Etik’ ‘Acenta ve Tur Operatörlüğünde Etik’ ‘Profesyonel Turistik Rehberliğinde Etik’ ‘Sivil Toplum Kuruluşlarında Etik’ ‘Turizm Teknolojilerinde Etik’ ‘Gastronomide Etik’ ve ‘Turizm Basınında Etik’ olarak belirlendi. Sonuç bildirgesi ise 14.30 ile 15.00 arasında belirlenecek.

‘4 MİLYON TURİST’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, turizmde etiğin bütün paydaşların refahını büyüten temel bir ilke olduğunu söyleyerek, “Bizim turizmde hedefimiz 12 ay ve 30 ilçeye yaymak. Turizmi otellere sığdırmak ülkemize bir katkı koymuyor. Bu ülkemizi ucuz tatil havuzuna çevirir. İzmir, demokrasinin beşiği felsefenin ve öğür düşüncenin filizlendiği yer. Akdeniz’in kıyısında kalp vazifesi gören bu şehir bereketli doğası ve toprağı ile turizm açısından eşsiz bir potansiyel sunuyor. Biz bu potansiyeli açığa çıkartmak için çalışmalar yapıyoruz. Gördük ki sektör paydaşlarının yapacakları şeyler sınırlı. Başarılı olmak için ortak akıl ve ortak vicdan ile hareket etmek gerekiyor. Biz bu yıl 4 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Biz dijital turizm envanteri hazırladık. İzmir’in cazibe merkezinde tek tek ulaşabiliyorsunuz. Gururla söyleyebilirim ki böyle bir dijital arşiv hiçbir yerde yok” dedi.

Uyum ve sürdürülebilirlik kavramlarına dikkat çeken Soyer, “Şayet Turizm yatırımlarını yapar ve uygularken doğamızla, geçmiş ile gelecek arasındaki adaletin özünü bulursak etik bir sektörden bahsedebiliriz. Etik, insani bir şey. Ahlaktan önce gelen bir şey. Özünde de uyum ve sürdürülebilirlik olması gereken bir şey” diye konuştu.

‘DESTEĞE HAZIRIZ’

İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta ise “Turizm sezonuna yaklaşırken İzmir’e gelen turistlerin ve otel doluluk oralarının arttığını memnuniyetle belirtmek isterim. Biz çalışmalarımızı yoğun tempo ile yönetiyoruz. Turizmde etik üzerinde durulması gereken önemli bir kavram. Turizm sektörü insan ağırlıklıdır. Böyle bir ortamda işletmecilerin daha fazla müşteri çekmek fazla kar etmek için etik dışı davrandığını görüyoruz. Örneğin yanıltıcı reklam, olmayan ya da abartılı bilgilendirme… Böyle şeyler ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunların dışında fiyatların belirtilen gibi olmaması sözleşmeye uyulmaması gibi birçok etik problem ile karşılaşıyoruz. Dolayısıyla sektörde çalışan tüm kesimlerin faaliyetlerini etik ilkeler çerçevesinde sürdürmelidir. Sektörümüzün tüm kesimlerinin etik ilkelere uygun davranması tüm kuruluşların ortak çabaları ile uygun olacaktır. Biz bu yolda her türlü desteğe hazır olacağız” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR TURİZMİNE KATKI’

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ise çalıştayın İzmir için çok değerli olduğunu dile getirerek, “Buradan çıkan görüşler umarız ki turizme katkı koyacak. İnsanoğlu başlangıcından bu yana hep bir arada yaşamış ve geçmişten günümüze belli değerlere tutunarak gelmiştir. Etik kavramı da bunlardan biridir. Kentleşme, insan hakları sosyal devlet gibi kavramların üstüne kaktı koyan etik insanın mutluluğunu hedeflemektedir” açıklamasını yaptı.

 

‘ETİK DURUŞ’

BM Dünya Turizm Örgütü Etik Kurulu Üyesi Günnur Diker, “Çok önemli bir ilki gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de etik konusunda ilk defa bir çalıştay gerçekleştiriliyor. Etik le bağlantılı olarak benim Sayın Başkan’a teşekkürüm olacak. Sizin bir davranışınız etik ile çok bağlantılı. 6 Şubat’ta biliyorsunuz büyük bir deprem yaşadık. Burada çabuk etik ve insanı davranan bir duruş sergiledi İzmir halkı ve Soyer. Deprem bölgelerinde İzmir halkı adına yapılanlar çok önemliydi. Bu tamamen etik bir davranıştı. İşte etik böyle bir şey” dedi.

‘İLKLERİN ŞEHRİ’

İzmir Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Emre Gezgin ise Türkiye’de böyle bir çalıştayın ilk kez İzmir’de gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Turizmde illerin kenti İzmir’e bir ilk daha kattığımız için mutlu ve gururluyuz. Sektör olarak görüyoruz ki son 5 senede İzmir turizmi yeni anahtar kelimeler kazandı. Dünya trendlerini izleyen bir şehrin turizm temsilcileri olarak yeni anahtar kelimelerin yanına etiği koymak istedik. Çünkü İzmir turizmi dediğimiz zaman aklımıza birçok çeşit geliyor. Etiği, Türkiye’de en iyi ifade edilecek kavram olarak ele aldık. Gelecek sene uluslararası panel, 2025’te ise uluslarası bir kongre yapmak istiyoruz. Çünkü İzmir’i turizm başkenti olarak düşünmemiz gerekiyor. Bizim turizmde ilklerin kenti olduğumuzu tekrardan hatırlamamız lazım” diye konuştu.

Bakmadan Geçme