• Haberler
  • Ekonomi
  • Türk ihracatçılar Urumçi'de yeni işbirliklerine imza attı

Türk ihracatçılar Urumçi'de yeni işbirliklerine imza attı

'8. Çin-Avrasya Expo' Fuarı, Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT)...

“8. Çin-Avrasya Expo” Fuarı, Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT) ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükümeti tarafından 26-30 Haziran 2024 tarihleri arasında Urumçi’de düzenlendi. “İpek Yolu’nun yeni fırsatları, Avrasya’nın yeni dinamikleri” temasıyla gerçekleşen fuar, 140.000 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’yi temsilen etkinliğe 81 m² bir alanda 4 katılımcı firma ile birlikte katılım sağladı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, fuarın birçok sektörü kapsadığını belirtti. “Fuar genelinde toplam 610 milyar yuan (83,9 milyar dolar) değerinde 360 iş birliği anlaşması imzalandı. Fuarda 50 ülke ve uluslararası organizasyondan 1900’den fazla katılımcı yer aldı. 6.000’den fazla ürün çeşidi sergilendi,” dedi.

Başkan Ertan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında önemli bir rol oynadığını vurguladı. “Bölge, Orta Asya ve Avrupa’yı Çin’e bağlayan stratejik bir konumda. Bölgede demiryolları, karayolları ve havalimanları gibi önemli altyapı projeleri gerçekleştirilmiş durumda. Urumçi, Çin-Orta Asya-Azerbaycan-Türkiye hattı boyunca önemli bir lojistik merkezi. Kuşak ve Yol İnisiyatifi projeleri sayesinde bölgede üç serbest bölge kuruldu, ekonomik aktivite arttı ve istihdam olanakları genişledi. Bu gelişmeler Türk ihracatçılar ve yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor,” diye ekledi.

Son dönemde Süveyş Kanalı’nda gemi taşımacılığına yönelik saldırılar sebebiyle Süveyş geçişli gemi trafiğinin azaldığını belirten Ertan, “Bu durum, demiryolu taşımacılığının güvenilir ve hızlı bir alternatif olarak öne çıkmasını sağladı. Urumçi, Çin-Avrupa ticaretinde kritik bir lojistik merkezi olarak konumunu güçlendirdi. Önümüzdeki yıl en az 400 m² alanla milli katılım organizasyonu gerçekleştirmeyi planlıyoruz,” dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ve Pekin Ticaret Başmüşaviri Atakan Özdemir de fuarı ziyaret etti.

LEYLA BİLGİ

Bakmadan Geçme