• Haberler
  • Teknoloji
  • Türk mühendislerden çığır açan icat: Görme engelliler için akıllı baston!

Türk mühendislerden çığır açan icat: Görme engelliler için akıllı baston!

Türk mühendislerin geliştirdiği akıllı baston hakkında her şey haberimizde...

Türk mühendislerin geliştirdiği yeni nesil akıllı baston, görme engellilerin yaşamını köklü bir şekilde değiştiriyor. Yaklaşık 100 yıldır kullanılan geleneksel beyaz bastonu, yapay zeka teknolojisiyle donatarak akıllandıran bu sistem, engelleri algılama, navigasyon ve toplu taşıma bilgileri sunma gibi özellikleriyle fark yaratıyor.

YAPAY ZEKA İLE DONATILAN BASTON, ENGELLERİ ALGILIYOR VE KULLANICIYI UYARIYOR

Türk mühendislerden çığır açan icat: Görme engelliler için akıllı baston!

İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te faaliyet gösteren WeWalk, dünyada çığır açan bu projeyi hayata geçirerek, görme engellilere güvenli ve bağımsız bir yaşam sunmayı amaçlıyor. Akıllı baston, sensörler sayesinde baş hizasındaki engelleri algılayarak, kullanıcıyı hem sesli hem de titreşimli uyarılarla bilgilendiriyor. Ayrıca, kullanıcılar basit bir komutla hedefledikleri yere kolayca yönlendirilebiliyor ve yakınlardaki toplu taşıma durakları, araçlar ve zamanlamalar hakkında bilgi alabiliyor.

Türk mühendislerden çığır açan icat: Görme engelliler için akıllı baston!

WeWalk’un kurucularından Murat Ugiş, "Amacımız, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak. Akıllı baston, görme engelli bireylerin sadece kaldırım seviyesindeki engelleri değil, baş hizasındaki tehlikeleri de fark etmelerini sağlıyor. Böylece daha güvenli ve bağımsız hareket etmelerini mümkün kılıyoruz." diyor.

Geliştirdikleri teknoloji ile büyük ödüller kazanan WeWalk, Time Dergisi tarafından "Yılın İcadı" seçilirken, İngiltere’de "Yılın İnovasyonu" ödülünü de kazandı. Ayrıca, Edison Ödülü'nü de Türkiye'ye kazandırarak, Türk mühendisliğini global arenada gururlandırdılar.

Türk mühendislerden çığır açan icat: Görme engelliler için akıllı baston!

Akıllı baston, kullanıcılarına telefon veya başka bir cihaz taşımadan tüm işlerini çözebilme imkanı sunarak, görme engellilerin günlük yaşamlarını daha güvenli ve pratik hale getiriyor. Bu teknoloji, sadece Türkiye için değil, dünya genelinde engelli bireylerin hayat kalitesini artıran önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Bakmadan Geçme