Türk rock müziğinin fenomeni: MaNga'nın yükselişi ve başarıları!
Türk rock müziğinde bir efsane haline gelen maNga'yı ne kadar iyi tanıyorsunuz? Alternatif rock ile rap müziği nasıl harmanladılar? Eurovision'da Türkiye'ye nasıl bir başarı kazandırdılar?
Türkiye'nin en sevilen rock gruplarından biri olan maNga, 2001 yılında Ankara'da kuruldu ve kısa sürede büyük bir hayran kitlesine ulaştı. Alternatif rock, nu-metal ve rapcore tarzlarını başarılı bir şekilde harmanlayan grup, 2004 yılında çıkardıkları ilk albümleriyle Türk rock müzik tarihine adını altın harflerle yazdırdı.
KURULUŞ HİKÂYESİ VE İLK YILLAR
Grubun temelleri, gitarist Yağmur Sarıgül’ün (Yamyam) müzik yaptığı bir gruptan ayrılmasıyla atıldı. Sarıgül, rock müziği elektronik öğelerle birleştirmek isteyen yeni bir grup kurmaya karar verdi. İlk olarak okul arkadaşı Orçun Şekerusta (bas gitar) gruba dahil oldu. Daha sonra Özgür Can Öney (bateri), Efe Yılmaz (turntable) ve Ferman Akgül (vokal) ekibe katılarak maNga’nın ilk kadrosunu oluşturdu. Grup, nu-metal ve hardcore akımlarından etkilenerek müzik yolculuğuna başladı.
İlk büyük çıkışları 2001 yılında Sing Your Song yarışmasına katılmalarıyla gerçekleşti. Orçun Şekerusta’nın ayrılmasının ardından yerine Cem Bahtiyar geçti ve grup bugünkü kadrosuna kavuştu. Japon çizgi roman kültüründen esinlenerek "maNga" ismini alan grup, müzik yolculuğunda hızla yükselmeye başladı.
MÜZİKAL BAŞARILAR VE ALBÜMLER
2004 yılında yayınlanan kendi adlarını taşıyan “maNga” albümü, Türkiye’de büyük bir yankı uyandırdı. Albüm, Altın Plak ödülü kazanarak dönemin en çok satan rock albümlerinden biri oldu. Albümde yer alan “Bir Kadın Çizeceksin” şarkısı, FIFA 06 video oyununun müzikleri arasına girdi ve grup uluslararası alanda da tanınmaya başladı.
2009 yılında “Şehr-i Hüzün” albümünü piyasaya süren grup, bu albümde geleneksel Türk enstrümanlarıyla modern rock sound’unu bir araya getirdi. Aynı yıl MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” ödülünü kazanan grup, büyük bir prestije kavuştu.
2010 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil eden maNga, “We Could Be The Same” adlı şarkılarıyla ikinci oldu. Yarışma sürecinde Ferman Akgül’ün yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen grup büyük bir başarı elde etti.
Sonraki yıllarda “e-akustik” (2012) ve “Işıkları Söndürseler Bile” (2014) albümlerini yayınlayan grup, müzikal çeşitliliğini artırarak hayran kitlesini genişletmeye devam etti.
2023 yılında ise “Antroposen 002” adlı albümlerini dinleyicilerle buluşturan maNga, kariyerinde 20 yılı geride bırakmış olmasına rağmen müziğe olan tutkularını sürdürerek üretmeye devam ediyor.
GRUP ÜYELERİ VE HAYATLARI
İbrahim Ferman Akgül (vokal)
İbrahim Ferman Akgül, 25 Aralık 1979’da Ankara’da doğmuştur. Müzikle tanışması, henüz dokuz-on yaşlarındayken ailesinin kendisine aldığı piyano ile başlamıştır. Lise yıllarında klasik gitar çalmaya yönelmiş ve bu süreçte müziğe olan ilgisini daha da geliştirmiştir.
1998 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne giren Akgül, burada ilk müzik gruplarıyla çalışmaya başlamıştır. İlk olarak hardcore müzik yapan "Virgin Pulp" grubunda yer almış, daha sonra "Colic" ve "70’lik" gibi gruplarda müzikal deneyim kazanmıştır. Cem Bahtiyar’ın da yer aldığı "Seven" grubunda kısa bir süre bulunduktan sonra müziğe ara vermiştir.
SOLO KARİYERİ
Ferman Akgül, grup çalışmalarının yanı sıra solo projelerine de yönelmiştir. 2014 yılında "Sıra Bizde" adlı ilk single’ını çıkarmış, 2016 yılında ise kendi plak şirketi "06 Records" aracılığıyla "İstemem Söz Sevmeni" adlı solo çalışmasını yayımlamıştır. Aynı yıl Pascal Nouma ile düet yaptığı "Dırdır" adlı şarkısını da müzikseverlerle buluşturmuştur.
SİNEMA VE MEDYA ÇALIŞMALARI
Müziğin yanı sıra sinema ile de ilgilenen Ferman Akgül, Marmara Üniversitesi’nde sinema üzerine yüksek lisans yapmış ve İzmir Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü’nde doktora çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda TRT Müzik kanalında "Kulaktan Kulağa" programının sunuculuğunu üstlenmektedir.
Akgül, maNga'nın 2009 yılında çıkan albümüyle birlikte yayımlanan belgeselin yaratıcılarından biri olmuş, ayrıca Sagopa Kajmer ve Kolera’nın "Monotonluk Maratonu" klibini de çekmiştir.
Ferman Akgül, yazarlık alanında da çalışmalar yapmıştır. 2015 yılından itibaren Vatan Gazetesi’nde "Akortsuz Düşünceler" adlı köşesinde yazılar kaleme almaya başlamıştır. 1 Kasım 2016’da ise ilk kitabı "Osmanlı Cadısı Tırnova" yayımlanmıştır.
2012 yılında Esra Bayram Yaman ile olan evliliğini sonlandıran Ferman Akgül, 2015 yılında Bettina Kuperman ile evlenmiş ve aynı yıl oğulları Aaron Akgül dünyaya gelmiştir.
Yağmur Sarıgül (gitar)
Antalya’da dünyaya gelen Yağmur Sarıgül, ailesinin müziğe olan yeteneğini keşfetmesiyle küçük yaşlarda eğitim almaya başladı. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano eğitimi alan Sarıgül, daha sonra Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü’nde keman eğitimi aldı. Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde caz ve pop gitar eğitimi alan sanatçı, maNga’yı 2001 yılında kurmadan önce Laterna ve 6/8 gruplarında gitarist olarak yer aldı.
2002 yılında maNga’nın "Sing Your Song" yarışmasına katılımında "Siemens En Değerli Grup Elemanı" ödülünü kazandı. 2007 yılında Cort gitar firması ile anlaşma yaparak Cort sanatçısı oldu. maNga ile olan çalışmalarının yanı sıra 2009 yapımı Büşra filminin müziklerinde de emeği bulunmaktadır.
Özel hayatında, 2012 yılında dansçı ve koreograf Nathalie Marrable ile evlenen Sarıgül, sonrasında bu evliliği sonlandırdı. Şu an Demet Ulusoy ile birliktedir.
Cem Bahtiyar (bas gitar)
18 Ocak 1979’da Denizli’de doğan Cem Bahtiyar, lise yıllarında klasik gitar dersleri almaya başladı. Ailesinin hediye ettiği bas gitar ile profesyonel müzik kariyerine adım atan Bahtiyar, 16 yaşında Denizli Belediyesi Sanat Merkezi'nde ilk konserini verdi. Denizli Belediye Konservatuvarı ve Denizli Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü’nde eğitim gördü.
Müziğe üç yıl ara verdikten sonra Ferman Akgül’ün vokalistliğini yaptığı Seven grubunda bas gitar çalarak sahnelere geri döndü. Ardından maNga’ya katılan Bahtiyar, Göksel ve Emre Aydın ile de müzikal çalışmalarda bulundu.
Özgür Can Öney (bateri)
21 Temmuz 1980’de Ankara’da doğan Özgür Can Öney, lise yıllarında Kaya Bayazıtoğlu Lisesi’nde kurduğu Reblos adlı grupla müziğe başladı. Davul eğitimi konusunda ilk olarak Gürcan Konanç’tan özel ders aldı.
Üniversite yıllarında önce Garnitür, daha sonra 70’lik adlı cover grubunu kurarak çeşitli barlarda sahne aldı. 1999’da Deli Gömleği grubuna katılarak iki demo kaydetti ve birçok üniversite şenliğinde sahne aldı. Aynı zamanda tiyatro oyunlarının müziklerini de yaptı. 2002 yılında maNga’ya katılarak büyük bir çıkış yakalayan Öney, 2004 yılında grubun ilk albümünü yayımlamasının ardından İstanbul’a yerleşerek çalışmalarına burada devam etti.
Özel hayatında, 2006 yılında Pelin Öney ile evlenen sanatçının Deniz Tuna ve Barış Sava isminde iki erkek çocuğu bulunmaktadır.
Ferman Akgül ve maNga üyeleri, müzik kariyerlerinin yanı sıra sinema, edebiyat ve akademik alanlarda da kendilerini geliştirmeye devam ediyor. Yıllardır Türk rock müziğinin en önemli isimleri arasında yer alan grup, hem bireysel hem de kolektif başarılarıyla sanat dünyasında varlığını sürdürüyor.