Türkiye'de kentsel hareketlilikte belediyeler öncü rolde

Avrupa Komisyonu'nun sürdürülebilir kentsel hareketliliği teşvik eden en büyük farkındalık kampanyası olan Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH), 16-22 Eylül 2024 tarihleri arasında dünya genelinde kutlanıyor. Türkiye, bu önemli girişimde önde gelen katılımcılardan biri olarak yer alıyor.

Kampanya, karbon salınımlarını azaltmayı, sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmeyi ve insana öncelik veren kamusal alanlar oluşturarak kentsel yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor. Türkiye’deki belediyeler de bu amaç doğrultusunda etkinlikler düzenleyerek topluma sürdürülebilir ulaşım çözümlerini tanıtıyor ve kamusal alanları daha erişilebilir hale getiriyor.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun desteğiyle bu kampanyayı ulusal düzeyde koordine ediyor. Bu yılın teması olan “Paylaşımlı Kamusal Alanlar” ve sloganı “Şehri Birlikte Yaşayalım!”, daha yeşil, yaşanabilir şehirler için paylaşımlı alanların önemine dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas, paylaşımlı kamusal alanların, gürültü ve hava kirliliğini azaltarak topluma çok yönlü faydalar sağladığını, temiz hava ve daha sessiz sokakların daha dinamik ve sürdürülebilir kentsel gelişime katkı sunduğunu belirtti. Ayrıca, toplu taşımanın geliştirilmesi ve yürüyüş ile bisiklet gibi motorsuz ulaşım seçeneklerinin teşvik edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye'deki Öne Çıkan AHH Etkinlikleri:

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi: 17 Eylül 2024’te Belediye Başkanı Cemil Tugay ve AB Türkiye Delegasyonu’ndan Virve Vimpari’nin katılımıyla “Üniversiteye Pedalla” etkinliği gerçekleştirilecek.

  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi: 19 Eylül 2024’te Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve AB Delegasyonu İletişim Başkanı Ramunas Janusauskas ile bir diğer “Üniversiteye Pedalla” etkinliğine ev sahipliği yapacak.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 22 Eylül 2024’te Üsküdar’da düzenlenecek Hareketlilik Festivali ve Dünya Otomobilsiz Günü kapanış etkinliğine, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve AB yetkilisi Jurgis Vilcinskas katılacak.

Bakmadan Geçme