Türkiye dünya ikinciliğini korudu

Geçen yıla kıyasla yüzde 25 düşüşle, toplam ihracatı 907 milyon dolardan 726 milyon dolara düşen zeytin ve zeytinyağı sektörünün 5 yıllık hedefi 1,5 milyar dolar. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Emre Uygun, sektörün desteklenmesini istedi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Eylül ayı sonunda kapanan zeytin ve zeytinyağı sezonunu değerlendiren Birlik Başkanı Mehmet Emre Uygun sektör olarak gelecek 5 yıl için 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını açıkladı. 

TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen hain terör saldırısını kınayarak konuşmasına başlayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, “Bu saldırıda şehit olan kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz” dedi.

Sezonda yeşil zeytin ihracatının 17 bin ton karşılığı 47 milyon dolar olarak ilk üç sırada Almanya, Irak ve ABD’ye gerçekleştiğini açıklayan Mehmet Emre Uygun, “Siyah zeytin ihracatımız 60 bin ton karşılığı 162 milyon dolara ulaştı. En büyük pazarlarımız Almanya, Irak ve Romanya. Sofralık zeytin ihracatımız 78 bin ton gerçekleşti, 210 milyon dolar gelii elde edildi. Sofralık zeytin ihracatında, ortalama birim fiyatı %46 artışla 1,84 dolardan 2,69 dolara yükseldi. Ekim sonu, 70 bin ton zeytinyağı ihracatından 70 bin ton ve bu ihracattan 500 milyon dolar döviz geliri bekliyoruz. Eylül itibariyle ortalama zeytinyağı ihraç fiyatımız kilogram başına 4,78 dolardan 7,22 dolara yükseldi. Dünyada artan zeytinyağı fiyatları, ülkemizin ihraç birim fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. En fazla zeytinyağı ihracatı yaptığımız ülkeler  ABD, İspanya ve İtalya” diye konuştu.

SEKTÖR İHRACAT KISITLAMALARI VE FON KESİNTİLERİ İLE MÜCADELE EDİYOR

Bir yılı aşkın ihracat kısıtlamaları ve fon kesintileri ile mücadele eden sektörün toplam ihracatının Eylül sonu itibarıyla, geçen sezona göre %25 düşüşle 907 milyon dolardan 726 milyon dolara gerilese de gelecek  5 yıl içinde 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Uygun şu bilgileri verdi; “İhracat sezonumuzun sonuna geldiğimiz bu dönemde, tüm illerde yeni rekolte çalışmaları tamamlandı. UZZK verilerine göre bu sezon ülkemizde 200 milyonun üzerinde zeytin ağacından zeytin 3 milyon 600 ton, sofralık zeytin 750 bin ton, zeytinyağı 475 bin ton rekolte bekleniyor.  İspanya dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yarısını karşılıyor. Son yıllarda kuraklık ile kötü hava koşullarının ardından, 2024/25 sezonu üretimde toparlanma bekleniyor. Yunanistan’da da geçen sezona kıyasla daha iyi rekolte öngörülürken, İtalya’da ise kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle düşük üretim tahmin ediliyor. 2024/25 sezonu dünya genelinde zeytinyağı üretiminde bir toparlanma bekleniyor.”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin faaliyetlerinden söz eden Uygun, “Sektörümüzün tek ihracatçı birliği olarak tüm Türkiye’yi temsil ediyor, yurtdışı tanıtım faaliyetlerine devam ediyoruz. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında; Brezilya’ya 15-19 Mayıs 2023’de “APAS 2023” fuarı ile eş zamanlı düzenlediğimiz Sektörel Ticaret Heyetimiz sonrasında, Avustralya’ya 01-07 Eylül 2024’de “Fine Food 2024” fuarı ile eşzamanlı Sektörel Ticaret Heyeti düzenledik. 2025’de 5-7 Mart arasında ABD, Kaliforniya'da düzenlenecek "Natural Product Expo West 2025" fuarına milli katılımı birliğimiz düzenliyor. 3-8 Mart 2025 tarihleri arasında ABD pazarına yönelik ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. ABD'nin gıda sektöründeki önemi ve Akdeniz diyetine artan ilgisi göz önüne alındığında, bu etkinliğin ihracatçı ve sektörümüz açısından fırsat olacağını düşünüyoruz. ABD'de Summer Fancy Food Show ve Expo West, Japonya'da Foodex, Çin'de China International Import Expo gibi uluslararası birçok fuarda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için aktif olarak yer alıyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki altı gıda ihracatçı birliğimizin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Türk gıda ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdiği TURQUALITY Projesi'nde, Türk zeytin ve zeytinyağının büyük ilgi görmesi bizi memnun ediyor. Projenin katkısıyla ABD'ye ambalajlı zeytinyağı ihracatının artması bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

AB’NİN 100 TONLUK KOTASI TRAJİKOMİK

Uygun, orta vadeli hedeflerini de şöyle açıkladı; “Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, Türkiye ile İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinde zeytinyağı ihracatında gümrük vergisinin kaldırılması talebimizi Ticaret Bakanlığımıza ilettik. Uluslararası Anlaşmalar Genel Müdürlüğü ile toplantımızda İngiltere'nin Türkiye'den zeytinyağı ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına olumlu yaklaştığı bilgisini edindik, umut ediyoruz verginin sıfırlanmasıyla, İngiltere pazarında ülkemiz önemli pazar payı elde edecek. Avrupa Birliği ülkemize zeytinyağı ihracatı için yıllık yalnızca 100 ton gibi trajikomik kota tanıdı. Tunus, Fas, Mısır ve Cezayir gibi ülkelere tanınan kotanın Türkiye’ye sağlanarak çifte standardın ortadan kaldırılması beklentimiz mevcut. Bu kotanın en az 30 bin ton seviyesine yükseltilmesi yönünde Bakanlığımızla görüşmeleri gerçekleştirdik,  taleplerimizi ilettik. AB pazarındaki tüketicilerin kaliteli Türk zeytinyağına erişimini kolaylaştırarak, rekabetçi fiyatlarla daha geniş ürün yelpazesi sunmayı ve aynı zamanda Türk ihracatçılarının daha avantajlı konuma gelmesini amaçlıyoruz. Katma değeri yüksek, ambalajlı ihracatı artırmak Birliğimizin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. AB ülkeleriyle rekabet için 2022’de kaldırılan ihracat sübvansiyonlarının, yeni bir destek yöntemi ile devam ettirilmesi, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın artırılması için hayati önem taşıyor. Ayrıca, sağlanacak desteklerin ihracatçı firmalarımızın enerji maliyetlerini ve kredi faizlerini karşılamada kullanılabilmesi gerekiyor. Bu destekler, KOBİ’lerimizin ayakta kalmaları ve sürdürülebilir ihracat yapabilmeleri için önemli.”

Bakmadan Geçme