Türkiye enkaz altında

17 Ağustos Gölcük Depremi'nde arama kurtarma ekiplerince kullanılan simge cümle 'Sesimi duyan var mı?' Maraş Depremi'nde yerini depremzedelerin göçük altından haykırdığı 'Beni duyan var mı?' feryadına bıraktı.

Türkiye enkaz altında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇARESİZ bir seslenişin cevabı, meçhul bir haykırıştır ‘Sesimi duyan var mı?’ cümlesi… 17 Ağustos Gölcük Depremi’nde duyduk ilk kez; kulağımızda çınladığında içimizi yakar. Kör bir karanlığın kucağında inleyen son bir umut çağrısıdır. Arama kurtarma ekiplerinin ‘Sesimi duyan var mı?’ sözü, 10 ilimizi yıkan Maraş Depremi’nde yerini göçük altındakilerin ‘Beni duyan var mı?’ haykırışına bıraktı.

RAKAM BİLMECESİ

Depremden 13,5 milyon kişi etkilendi, 6 binden fazla bina ise yıkıldı. AFAD’ın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı verilere göre bölgede toplamda 24 bin 443 personel çalışıyor, bunların 12 bin 819’u arama kurtarma personeli. Fuat Oktay’ın açıkladığı verilere göre; 12 bin 181 arama kurtarma personelinin 4 bin 60’ı Kahramanmaraş’ta, 2 bin 465’i Hatay’da, bin 314’ü Gaziantep’te, bin 721’i Adıyaman’da, 687’si Osmaniye’de, 119’u
Adana’da, 562’si Diyarbakır’da, 100’ü Şanlıurfa, 41’i Kilis ve bin 912’si de Malatya’da bulunuyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı rakamlar hem AFAD’ın hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın
verileri ile çelişiyor. Erdoğan’ın açıklamalarına göre sahada toplamda 53 bin 717 arama kurtarma personeli çalışıyor. Bunun yanı sıra Erdoğan, deprem bölgelerine 100 milyarlık kaynak ayrıldığını belirterek 54 bin çadır, 102 bin yatak gönderildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a kadar okulların tatil olacağı bilgisini paylaştı. Afet bölgesindeki okullarda ise eğitim öğretim faaliyetlerine 20 Şubat tarihine kadar ara verildi.

Çalışmalar sürüyor

10 KENTTE depremden toplamda 13,5 milyon kişi etkilendi, 6 binden fazla bina yıkıldı. Açıklanan verilere
göre bölgede toplamda 24 bin 443 personel çalışıyor, bunların 12 bin 819’u ara kurtarma personeli. Deprem
bölgesinde 10 gemi, 54 hava unsuru, 85 beslenme aracı, 456 ambulans, 4 bin 191 iş makinesi hizmet veriyor.

KAHRAMANMARAŞ:
Yüzölçümü 3 bin 12 kilometre
kare, 4 bin 60 personel.
HATAY:
Yüzölçümü 5 bin 403 kilometre
kare, 2 bin 465 personel.
GAZİANTEP:
Yüzölçümü 6 bin 819 kilometre
kare, bin 314 personel.
ADIYAMAN:
Yüzölçümü bin 679 kilometre
kare, bin 721 personel.
OSMANİYE:
Yüzölçümü 3 bin 767 kilometre
kare, 687 personel.
ADANA:
Yüzölçümü bin 945 kilometre
kare, 119 personel.
DİYARBAKIR:
Yüzölçümü 15 bin 58 kilometre
kare, 562 personel.
ŞANLIURFA:
Yüzölçümü 19 bin 242 kilometre kare, 100 personel.
KİLİS:
Yüzölçümü bin 151 kilometre
kare, 41 personel.
MALATYA:
Yüzölçümü 12 bin 313 kilometre kare, bin 112 personel

Sınıfta kaldılar
TÜRKİYE’DE faaliyet gösteren GSM operatörleri, yurdun dört bir yanındaki yüzlerce mobil baz istasyonunun deprem bölgesine yönlendirildiğini ifade etse de sahada durum farklı. Bölgedeki vatandaşlar, dışarıyla iletişim kurmakta zorlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bazı il ve ilçelere kısmen elektrik verdiğini açıklasa da kışın en sert vurduğu dönemde deprem bölgelerinde sıkıntılar yaşanıyor. Hatay ve Reyhanlı’ya elektrik verileceğini, dile getiren Oktay, “Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı’na henüz elektrik verilmedi. Enkazın olduğu bölgelere kontrollü olarak elektrik ulaştırılmakta. Pazarcık’a ise elektrik verilemiyor, diğer ilçelerle ilgili çalışmalar devam etmekte” dedi.

İnsanlık Koridoru

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, karayollarının depremden etkilenmesi nedeniyle insani yardımların bölgeye daha güvenli ulaştırılması için deniz koridoru açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonu ile birlikte gemi 7 Şubat’ta Ulusoy 5 RoRo Gemisi Çeşme Limanı’ndan hareket etti.

Yağma Değil İhtiyaç

DEPREM bölgelerinde insan yardıma ulaşamayan vatandaşlar, marketlerin yolunu tuttu. Depremzedeler ihtiyacı olan ürünleri aldı, raflar tamamen boşaldı. Öte yandan, deprem bölgelerinde hırsızların kol gezdiği, binalara girerek değerli eşyaları çaldıkları iddia edildi.

Deprem Fırsatçıları

DEPREMDEN etkilenen, insanların kış koşullarında hayatta kalmaya çalıştığı illerden temel ihtiyaçlara fahiş zamlar yapıldığı haberleri geldi. Savcılık ise konu hakkında harekete geçti.

10 İLDE 3 AY OHAL ilan edildi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 kenti kapsayacak ve 3 ay boyunca devam edecek
şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı alındığını açıkladı. Depremin yaşandığı 10 ilin ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, “Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak
OHAL ilan etme kararı aldık. 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız” dedi.

Nene Hatun Yolda

TÜRKİYE’NİN ilk acil müdahale gemisi Nene Hatun’un, 7 Şubat’ta saat 09.30 itibarıyla İstanbul’dan İskenderun’a
hareket ettiği kaydedildi.

Atatürk’ten sonra EN UZUN YAS

VEFATINDA 1 ay yas ilan edilen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun
yası Kahramanmaraş depremi ile 1 hafta olarak ilan edildi. Milli yas daha önce 13 Mayıs 2014 Soma maden faciasında 3 gün, 28 Haziran Atatürk Havalimanı’nda 42 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında 1 gün olarak ilan edilmişti.

Türkiye için saygı duruşu

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, BM 77’nci Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi’nin çağrısı üzerine Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Hatay’dan İzmir’e ŞEHİT ATEŞİ

HATAY’A dört gün önce giden İzmirli Piyade Er Eren Taşkın, Kahramanmaraş depremi nedeniyle şehit oldu. Şehadet haberi İzmir’deki ailesine ulaştı.

 

Bakmadan Geçme