Türkiye, Küresel Fuar alanlarında 10. sırada

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 767 bin metrekarelik kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya fuar alanlarının %1,7'sine ev sahipliği yaparak küresel sıralamada 10. Avrupa'da ise 6. sırada yer aldığını açıkladı. 

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 767 bin metrekarelik kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya fuar alanlarının %1,7'sine ev sahipliği yaparak küresel sıralamada 10. Avrupa'da ise 6. sırada yer aldığını açıkladı. 

Türkiye, sahip olduğu fuar alanları ile dünya genelinde 10. sırada, Avrupa'da ise %4,54'lük payla 6. sırada bulunuyor. Bakanlık, bu kapsamda 2023-2024 dönemi Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı çerçevesinde "Yeni fuar alanlarının geliştirilmesi" için kamu-özel iş birliği alternatif modellerinin geliştirileceğini vurguladı. Bu doğrultuda, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla iş birliği yapılacak.

İSTANBUL FUAR MERKEZİ PROJESİ

İstanbul Fuar Merkezi'nin genişletilmesi projesi tamamlandığında, merkez dünyanın en büyük 14. fuar alanı olma özelliğini taşıyacak. Bu durum, Türkiye'nin fuarcılık sektöründe büyüme potansiyelini artırma hedefinin önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor.

FUARCILIK SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI

Bakanlık açıklamasında, fuarcılık sektörünün Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladığına dikkat çekildi. 2023 yılı itibarıyla uluslararası hizmet ticareti istatistiklerine göre, "diğer hizmetler" kategorisinde yer alan fuarcılık ihracatı %19 artarak 4,7 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl Türkiye'deki fuarlara 9.137 doğrudan yabancı katılımcı katıldı ve bu sayı toplam katılımcıların %14'ünü oluşturdu. İstanbul, toplam doğrudan yabancı katılımcı sayısının %87'si ile en fazla katılımcıyı çeken şehir oldu.

DESTEK VE AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI

Bakanlık, fuarcılık firmaları ve iş birliği kuruluşlarına sağlanan desteklerin, yurt içinde ve yurt dışında rekabet güçlerini artırma hedefleri doğrultusunda önemli olduğunu vurguladı. 2022'de uygulamaya konulan yeni destek mekanizması sayesinde bu firmalar, daha önce sağlanmayan birçok destekten yararlanma fırsatı buldu.

UFI ÜYESİ FUAR ŞİRKETİ SAYISI 27’YE ULAŞTI

Ağustos 2024 itibarıyla Türkiye’de UFI belgeli fuar organizasyonu sayısı 59'a, UFI üyesi fuar şirketi sayısı ise 27’ye ulaştı. Bu sayıların artması bekleniyor. Yurt dışında düzenlenecek fuar ve etkinliklerin sağlıklı yürütülmesi için organizatörlerin yetkilendirilmesi ve değerlendirilmesine yönelik genelge de yürürlüğe girdi. 
 
 

Bakmadan Geçme