Türkiye'nin sorunu işe uygun yetenek

Türkiye'de çalışan bağlılığı oranı yüzde 15, her iki çalışandan biri aktif olarak iş arıyor. Yetenek kıtlığı son 20 yılın zirvesinde

Çalışan bağlılığındaki düşüş, Z kuşağının iş hayatında yarattığı değişimler ve gelecekte beklenen yetenek kıtlığı, iş dünyasında sürekli olarak konuşulan üç önemli mesele olarak öne çıkıyor. Ticket Restaurant Edenred Türkiye CMO'su Zeynep Ege Dura ve Türkiye Çalışan Deneyimi Topluluğu'nun kurucusu Orçun İrfan, iş hayatındaki bu değişimle ilgili veriler sunarak şirketlerin benimsemesi gereken stratejik yaklaşımlar üzerinde durdular.

Gallup'un gerçekleştirdiği küresel araştırmalara göre, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de çalışan bağlılığı oranı sadece %15 seviyesinde kalacak. Edenred Türkiye CMO'su Zeynep Ege Dura, "Bu düşük oranın dört temel nedeni; yetersiz maaş ve yan haklar, iş-özel yaşam dengesizliği, gelişim imkanlarının yetersizliği ve takdir eksikliği. Her iki çalışandan biri aktif olarak iş arıyor ve işe başlayan her dört çalışandan biri kısa bir süre içinde işten ayrılıyor. Çalışanların %60'ı kalma veya ayrılma kararını maaş ve yan haklara bağlı olarak veriyor. Kopuk çalışan oranı %62, tamamen kopuk olanlar ise %23 ile dikkat çekiyor" şeklinde yorumladı.

Orçun İrfan, “Rachel Wells’in Forbes’ta yayımladığı makaleye göre, 2030'a kadar iş gücünün üçte birini Z kuşağı oluşturacak. Z kuşağının %74'ü için önemli olan, sahip oldukları becerilerin güncel ve rekabetçi olması. Bu neslin öncelikleri; açık iletişim, esnek çalışma, hızlı geri bildirim ve sürekli gelişim fırsatları. İş, Z kuşağı için yalnızca bir araç; sosyal hayatlarının önüne geçmesine izin vermiyorlar. Esnek çalışma modelini yüksek maaşa tercih ediyorlar” dedi.

“Z kuşağında ilk izlenim kritik; gelişim ve geri bildirim eksikliği büyük risk” diyen Orçun İrfan, "BambooHR Yazarı Sarah Edwards’ın 'Etkili Oryantasyonun 15 Olumlu Faydası' başlıklı makalesine göre, adayların %30'u işe başladıkları ilk hafta, %70'i ise ilk ay içinde şirketin kendileri için uygun olup olmadığına karar veriyor. Yeterli gelişim imkanı bulamayan ve geri bildirim alamayan çalışanların %63'ü ilk yıl içinde istifa ediyor" ifadelerini kullandı.

Zeynep Ege Dura, "ManpowerGroup raporuna göre Türkiye'de %76 oranında yetenek kıtlığı yaşanıyor. Küresel araştırma şirketi Korn Ferry’ye göre 2030 yılında 85 milyon kişilik bir beceri açığı oluşacak. Bunun dünya ekonomisine etkisinin 8,5 trilyon dolar olması bekleniyor" dedi.

Orçun İrfan, şirketlerin üç temel noktaya odaklanması gerektiğini vurguladı: Genç nesillerin beklentilerini karşılayan iş ortamları, başarıları kutlayan bir kültür ve güçlü bir işveren markası. İşveren markası, yetenek savaşlarının ön cephesi hâline gelmiş durumda. Geleneksel takdir yöntemleri yetersiz kalırken, sürdürülebilir ödüllendirme sistemlerine ihtiyaç var.

"Modern iş dünyasında çalışan beklentileri hızla değişiyor" diyen Zeynep Ege Dura, şu eklemeyi yaptı: "Edenred olarak Ticket Compliments ile şirketlere sıradan bir hediye kartı seçeneği sunmuyoruz; tek bir kart üzerinden kapsamlı bir esnek yan haklar platformu sağlıyoruz. Hizmet yelpazemizde 120'den fazla giyim ve ayakkabı markasının yanı sıra 40 binin üzerinde harcama noktasında, akaryakıt, kırtasiye, pilates, yoga, meditasyon seansları, psikolojik destek, kişisel gelişim programları, market alışverişi, teknoloji, kozmetik ve hatta mobilya alışverişine kadar geniş bir hizmet sunuyoruz. Bu yenilikçi platform ile şirketler, çalışanlarının hem profesyonel hem de kişisel gelişimlerini destekleyebiliyor, fiziksel ve mental iyi oluş ihtiyaçlarını tek bir kart ile karşılayabiliyor. Reçetemiz net: Yeni neslin beklentilerine cevap veren, modern ve bütünsel bir yan haklar platformu."

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme