Türkiye'nin uzaydaki yeni gücü: Türksat 6A hizmete giriyor!

ürksat 6A ile haberleşmede yeni bir dönem mi başlıyor? u uydu hangi alanlarda kullanılacak? Türkiye'nin iletişim altyapısına nasıl bir katkı sağlayacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracak ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türksat 6A’nın nihai yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesindeki testlerinin tamamlandığını duyurdu.

TÜRKSAT 6A’NIN HİZMETE GİRİŞİ İÇİN SON AŞAMAYA GELİNDİ

Türk mühendisleri tarafından tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Türksat 6A, geçtiğimiz aylarda başarılı bir şekilde uzaya fırlatılmıştı. Yapılan detaylı testlerin ardından uydu, nihai yörüngesi olan 42 derece doğu boylamındaki konumuna yerleştirildi. Uydunun, mart ayı itibarıyla aktif hizmet vermeye başlaması planlanıyor.

TÜRKİYE’NİN UZAYDAKİ GÜCÜ ARTIYOR

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısının 9’a yükseldiğini belirtti. Bunlardan 6’sı haberleşme (Türksat 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve 6A), 3’ü ise gözlem uydusu (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olarak görev yapıyor.

Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle birlikte, Türkiye’nin 42 derece doğu boylamında ilk kez 4 uydu yöneteceğini ifade eden Uraloğlu, bunun küresel uydu pazarında Türkiye’nin elini güçlendireceğini söyledi.

TÜRKSAT 6A NEDEN ÖNEMLİ?

Türksat 6A, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltarak haberleşme alanında daha bağımsız bir altyapıya sahip olmasını sağlayacak. Aynı zamanda, Afrika, Asya ve Avrupa’daki geniş bir coğrafyaya hizmet sunabilecek kapasitede olacak.

Türkiye’nin uzaydaki millî yolculuğunda yeni bir dönemi başlatacak olan Türksat 6A ile, 36 bin kilometre uzaklıktaki uzaydan tamamen yerli teknolojiyle haberleşme çağı başlıyor!