Türkiye'nin yoksulluk tablosu: Göreli yoksulluk oranı 2024'te ne kadar oldu?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2024 yılında göreli yoksulluk oranı 0,1 puan artarak yüzde 13,6 oldu. Bu artış, toplumun önemli bir kısmının gelir seviyesinin, medyan gelirin altında olduğunu gösteriyor. Peki, hangi gruplar en çok etkilendi? Hanehalkı yapısının yoksulluk üzerindeki etkisi nedir? Sürekli yoksulluk oranındaki artış ne anlama geliyor? Sürekli yoksulluk oranındaki artış ne anlama geliyor? İşte detaylar...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni açıkladı. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine göre belirlenen yoksulluk sınırına göre, göreli yoksulluk oranı 2024 yılında 0,1 puan artarak yüzde 13,6’ya yükseldi. Bu oran, toplumda belirli bir gelirin altındaki bireylerin yaşadığı yoksulluk seviyesini ifade ediyor.
Medyan gelirin yüzde 60’ına dayalı hesaplanan yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranı, geçen yılın verilerine göre 0,1 puan azalarak yüzde 21,2 oldu. Yoksulluk oranındaki bu değişiklik, hanehalkı türleri, eğitim seviyesi ve bölgesel farklılıklar gibi faktörlere göre çeşitleniyor. Örneğin, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı geçen yıla kıyasla 0,8 puan düşerek yüzde 6,5’e gerilerken, birden fazla kişiden oluşan çekirdek aile bulunmayan hanelerde ise 3,1 puanlık bir artış yaşandı ve yoksulluk oranı yüzde 10,8 oldu.
YÜZDE 7.4 OLDU
En yüksek yoksulluk oranı ise eğitim durumu göz önüne alındığında, bir okul bitirmeyenlerde yüzde 24,7 ile kaydedildi. Lise altı eğitimlilerde bu oran yüzde 13,6 iken, lise ve dengi okul mezunlarında yüzde 7,4 oldu. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup olarak dikkat çekti.
MADDİ VE SOSYAL YOKSUNLUK ORANI DÜŞÜŞ GÖSTERDİ
2024 yılında, maddi ve sosyal yoksunluk oranı ise yüzde 13,3 olarak belirlendi. Geçen yıl bu oran yüzde 14,4 idi, yani 1,1 puanlık bir azalma yaşandı. Bu oran, hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılamada karşılaştıkları zorlukları yansıtan bir gösterge olarak, özellikle ulaşım, ısınma, gıda tüketimi gibi hayati unsurlarda eksiklikler yaşayan bireyleri kapsıyor.
SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI YÜKSELDİ
Sürekli yoksulluk oranı, dört yıllık panel verilerine göre 2024’te yüzde 13,7 oldu. Bu oran, son yıl ve önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan bireyleri kapsıyor ve bir önceki yıla göre 0,7 puanlık bir artış gösterdi.
BÖLGESEL YOKSULLUK FARKLILIKLARI
Türkiye’nin çeşitli bölgeleri arasında göreli yoksulluk oranlarında büyük farklılıklar gözlemlendi. En düşük yoksulluk oranı, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin bulunduğu TRC1 bölgesinde yüzde 4,7 olarak hesaplanırken, en yüksek yoksulluk oranı ise Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin yer aldığı TR71 bölgesinde yüzde 14,6 olarak kaydedildi.
SOSYAL DIŞLANMA RİSKİ VE EV SAHİPLİĞİ DURUMU
Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olanların oranı 2024 yılında yüzde 29,3 olarak açıklandı. Bu oran, özellikle 0-17 yaş grubunda yüzde 38,9'a kadar çıkarken, 18-64 yaş grubunda yüzde 26,3, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde ise yüzde 23,3 oldu.
Ayrıca, Türkiye genelinde konut sahibi olma oranı ise 2024 yılında yüzde 56,1 olarak gerçekleşti. Kirada oturanların oranı ise yüzde 28,0 oldu. Konut masraflarını karşılayamayan hanelerin oranı da yüzde 56,8 olarak hesaplandı.