• Haberler
  • Siyaset
  • Türkiye ve İsveç arasındaki toplantı Ankara'da yapılacak

Türkiye ve İsveç arasındaki toplantı Ankara'da yapılacak

Türkiye ile İsveç arasındaki 'Güvenlik Mekanizması' toplantısı, 18 Eylül'de Ankara'da yapılacak.

Türkiye ile İsveç arasındaki "Güvenlik Mekanizması" toplantısı, 18 Eylül’de Ankara’da yapılacak.

Toplantıya, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard’ın başkanlık etmesi planlanıyor. Bu toplantı, Türkiye ile İsveç arasında terörizmle mücadeleye yönelik ilk resmi görüşme olma özelliği taşıyor ve iki ülke arasında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Toplantıda, PKK, PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele konularının ele alınması bekleniyor.

GÜVENLİK MEKANİZMASI HEDEFLENMİŞTİ

Toplantı çerçevesinde Bakan Fidan ve Bakan Stenergard’ın, ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel gelişmeleri de görüşmeleri öngörülüyor. Ayrıca, 2023 yılında NATO Vilnius Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla alınan karar doğrultusunda, iki ülke arasında bakanlar seviyesinde bir "Güvenlik Mekanizması" kurulması hedeflenmişti.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ

İsveç’in, terörizmin tüm biçimleriyle mücadeleye dair 2022'de imzalanan Üçlü Mutabakat Zaptı kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi amacıyla bir yol haritası sunması bekleniyor. Bu bağlamda, İsveç’in NATO’ya üyelik süreci çerçevesinde Türkiye ile savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarındaki iş birliğini geliştirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Ayrıca, İsveç’in Türkiye’ye uyguladığı savunma sanayii ambargosunu kaldırmış olması, iki ülke arasındaki ilişkilerdeki olumlu gelişmeler arasında yer alıyor.

5 MİLYON DOLAR PLANLANIYOR

Türkiye ve İsveç arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünde düzenlenen bu toplantı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 4,1 milyar dolara ulaştığı ve bu hedefin 5 milyar dolara çıkarılması planlandığı bir dönemde gerçekleştiriliyor.

Bakmadan Geçme