• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye’de 2023 yılı nasıl geçti? Deprem, seçim, şehitlerimiz…

Türkiye’de 2023 yılı nasıl geçti? Deprem, seçim, şehitlerimiz…

2023’te Türkiye Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kutlamalarının yanı sıra, acı­lar, ekonomik dalgalanmalar, siyaset­teki gelişmelerle geçti. Şubat’ta...

2023’te Türkiye Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kutlamalarının yanı sıra, acı­lar, ekonomik dalgalanmalar, siyaset­teki gelişmelerle geçti. Şubat’ta “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahraman­maraş merkezli 11 ili etkileyen 50 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin acısıyla herkesi sarstı. Yerli otomobil Togg’un yola çıktığı, dünyanın ilk si­lahlı insansız hava aracı (SİHA) gemi­si TCG Anadolu’nun hizmetine girdiği, Cumhur­başkanlığı ve hükümet seçimi için 14 ve 28 Mayıs’ta sandık başına gidildiği, CHP’nin 13 yıllık genel başkanı Ke­mal Kılıçdaroğlu’nun yerine Özgür Özel’in seçildiği, Irak’ın kuzeyinde 12 askerimizin şehit verildiği 2023, Suudi Arabistan’da organize edilen Türkiye Süper Kupası’nda “Ata­türk”e karşı sergilenen tavır nede­niyle Galatasaray ve Fenerbahçe’nin maça çıkmadığı dik duruşuyla noktalandı.

2023’ün belli başlı olaylarını şu şekilde derledik: 

6 ŞUBAT: Türkiye, şubat ayında “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı. Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı illerdeki deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi, ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. İki depremde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’da etkili olan deprem nedeniyle bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

MART: Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin yasa TBMM’de çıktı.

NİSAN: Türkiye’nin yerli otomobili Togg yollara çıktı. Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine girdi.

MAYIS: Türkiye, 14 Mayıs’ta sandık başına gitti. 28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur oylamada Erdoğan yüzde 52,18’lik oyla cumhurbaşkanı seçildi.

TEMMUZ – AĞUSTOS: Mazhar Fuat Özkan (MFÖ) grubunun üyesi sanatçı Özkan Uğur, Anadolu Rock’ın önemli temsilcilerinden Erkin Koray hayatını kaybetti.

Yüksek Askeri Şura’nın kararıyla komuta kademesinde değişiklikler yapıldı. Orgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı’na atanırken, Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu Kara Kuvvetleri Komutanı ve Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ise Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görevlendirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde tarihte ilk kez bir kadın subay, Deniz Kuvvetleri’nde Kurmay Albay Gökçen Fırat, tuğamiralliğe terfi etti.

Ağustos ayında Türkiye’de sıcaklık rekoru kırıldı ve bu dönemde dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Robbie Williams Bodrum’da konser verirken, 7 Grammy Ödülü sahibi ABD’li pop, gospel ve caz müzisyeni ile söz yazarı Christina Aguilera ise Antalya’da hayranlarına unutulmaz bir konser sundu.

EYLÜL: Türkiye’de gözaltına alınan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer ve iki kardeşi, her biri 11 bin 196 yıl ve 10 aydan oluşan hapis cezasına mahkum edildi.

EKİM: Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arızalanan asansörün düşmesi sonucu, yurtta kalan Zeren Ertaş’ hayatını kaybetti.

Türkiye, Filistin’de çoğunluğu çocuk ve masum sivillerin hayatını kaybettiği binlerce insanın anısına üç günlük ulusal yas ilan etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde tekrar partisinin genel başkanı seçildi.

Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılımını sağlayan protokolü imzalayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Gezi Parkı davası sanığı ve TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın bireysel başvurusunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Atalay’ın serbest bırakılmasına ve davasının yeniden görülmesine hükmetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü kutlandı. Cumhuriyet coşkusu vatandaşlar tarafından yüreklilikle ortaya konuldu ve Türkiye, yeni bir yüzyıla Ata’sının izinde başladı.

KASIM: CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda, 13 yıldır genel başkanlık görevinde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine Özgür Özel seçildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesinin (AYM) verdiği hak ihlali kararına uyulmamasına ve ihlal kararı alan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

ARALIK: 2023 yılının son haftasında, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki 12 asker şehit oldu. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) operasyonlarında 56 terörist etkisiz hale getirildi. Ankaragücü maçı sonrası eski Kulüp Başkanı Faruk Koca’nın maçın hakemine yumruklu saldırı gerçekleştirdi, gözaltına alınarak tutuklandı.

Suudi Arabistan’da organize edilen Türkiye Süper Kupası karşılaşmasında, takımların Atatürk posterli tişörtlerle ısınmaya, Atatürk’ün sözlerinin yer aldığı posterle maça çıkılmasına izin verilmemesi üzerine Galatasaray ve Fenerbahçe takımları karşılaşmaya çıkmama kararı aldı ve Türkiye’ye döndü.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme