'Türkiye’de tembel olan devlet'

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Haziran Ayı Meclis Toplantısı'na konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,...

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Haziran Ayı Meclis Toplantısı’na konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Altyapı sorunlarını çözmek görevimiz. Biz daha büyük sorunlara çareler arıyoruz. İklim krizi, susuzluk, gelir adaletsizliği, sosyo-ekonomik dengesizlik, yoksulluk gibi sorunlara çözüm yolları üretebilmek için İzmir Kalkın Ajansı’nı faaliyete geçirdiklerini anlatan Tugay, içme suyu ve İZBAN konusunda uğradıkları suçlamalara da cevap verdi; “Devlet tembel” dedi.

Göreve geleli 2 ay 18 gün olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve gelmeden hazırladıkları 6 aylık acil eylem planını birer birer uygulamaya aldıklarını belirterek, “Göreve başladığımızdan beri belediyeyi idari ve mali olarak disipline etmeye çalışıyoruz. Kısa ve uzun vadeli hedefler belirliyoruz. Hangi yılda, hangi zamanda hangi projeyi başlatacağımızı planlıyoruz. Kendini sorgulayan bir belediyeyiz. Ülkemizde kötü bir kamu yönetimi anlayışı var. Bunu değiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

“SANATORYUM PROJESİNE AYIRACAK 500 MİLYON LİRAMIZ YOK”

Yamanlar Dağı’nda eski sanatoryum alanına turistik tesis yapılması projesini iptal ettiklerini belirten Tugay, “Rantabl bir proje değil. Uzak ve ulaşımı zor bir bölge. 400-500 milyon liralık bir yatırım gerekiyor. Siz sanayici olarak işleyip işlemeyeceği belli olmayan bir projeye bu kadar para harcar mısınız? Sizin vergilerinizle yönetilen bir belediyenin başına sizin oylarınızla geldim. Ne beklersiniz? Verimli olmayacak bir işletmeye bu kadar para harcamak doğru değil” dedi.

3 GÜNDE 355 NOKTADA YANGIN

Sorunlarla yüzleşmek gerektiğini hatırlatan Tugay, hem dünyanın hem de Türkiye’nin fevkalade geliştiğini belirterek, şunları söyledi; “Bu gelişme sürecinde görmezden gelemeyeceğimiz üç tane sorunumuz var. İşsizlik, madde bağımlılığı ve orman yangınları. Ciddi su sorunuyla karşı karşıyayız. Ödemiş’te artık açılan kuyulardan su çıkmıyor. O bölgede yer üstü kaynağı yok. Su olan bölgelerde baraj kurup, oraya taşımak gerekiyor. Aslında su temin etmek belediye olarak bizim görevimiz değil. DSİ’nin görevi. Belediyenin görevi dağıtmak ve satışını yapmak. Belediye neden baraj yapmıyor diye soramazsınız. DSİ’nin bölgemiz için üç baraj projesinden biri yapıldı. Gördes Barajı. O da yanlış mühendislik yüzünden su kaçırıyor. Diğer ikisi proje olarak kalmış. Bu barajlar  kaç yıl daha ihtiyacı karşılayacak? Anormal bir susuzluk ve kuraklık bağıra bağıra geliyor. Ekonomik çöküntü yaşıyoruz. İklim değişikliği kaynaklı darboğaz var. Bunu aşmak için geçinebilmek, barınabilmek, kazanabilmek lazım. Konuya burdan başlamazsak, hiçbir şey düzelmez. Kavşak yaparak bunlar düzelir mi? Kavşak yapalım. Bu en kolay iş. Zaten projelerimiz var. Ama sosyo-ekonomik dengesizliği nasıl aşacağız, doğanın yok olmasını, susuzluğu nasıl aşacağız? Dayanışma istiyoruz. Üretiyorsunuz, iş veriyorsunuz. Sosyal sorumluluk projelerini destekliyorsunuz. Bana da uyarılarda bulunuyorsunuz. Hepsini kabul ediyorum. Ama asıl sorunları kim çözecek? Cevabı kimde? Kimden bekleyeceğiz? Ortak akılla hizmet etme ihtiyacı var. Toplumun nitelikli, akıllı, üretken, öğrenen kesiminin katıldığı ortak akılla. Maalesef tembel olan devlet. Sonuna kadar yanınızdayım. Kalkınma belediyeciliğini uygulamaya devam edeceğiz. 2 ayda 4 Çin heyeti ağırladım. Yatırım yapmak istiyorlar. Bunlar çok önemli.”

NELER YAPIYORUZ

  • İzmir Planlama Ajansı’nı kurduk. Başına Onur Eryücel geçti. Ekibini kurdu, çalışmaya başladı. İzmir’in 50 yıllık geleceğini planlıyorlar. İçinde su, gıda, sanayi bölgeleri, yeni yerleşim alanları, yoksullukla mücadele var. Israrla, akıl, bilim ve mantıkla bu kenti planlamaya çalışacağız.
  • İZTEK ile yapay zekayı belediye yönetiminde kullanacağız.
  • İstanbul Planlama Ajansı ile işbirliği yapıyoruz. Onların 5 yıllık deneyiminden yararlanacağız.
  • Başkanlığını üstlendiğim Sağlıklı Kentler Birliği’ni etkin hale getireceğiz. Üye sayısını 250’ye çıkarıp, projeler geliştireceğiz.
  • Ulaşım Master Planı çalışması başlattık.
  • Modern troleybüsler getireceğiz. Tramvaydan daha az maliyetli bir taşıma.
  • Deniz taksi uygulaması başlayacak. Deneme üretimi başladı. 20 iskeleden 10 taksi başlangıç olarak hizmet verecek. Talebe göre geliştireceğiz.
  • Çevre yolunu önemsiyoruz.Ancak hükümetin tasarruf tedbirlerine takıldı. Maliyeti 40 milyar lira. Kaynak bulup, mutlaka yapacağız.
  • İZBAN büyük sorun. İşe gidişin yoğun olduğu saatlerde TCDD’nin yük trenleri ulaşımı sekteye uğratıyor. TCDD’den talebimiz, projeyi ya tamamen bize bıraksınlar ya da devralsınlar.
  • İşten çıkardıklarımız, seçime kısa bir süre kala işe alınanlar. İşe alınıp, ücretsiz izne çıkarılmışlar. İhtiyaca binaen alınmamışlar. Türkiye’de işsizlik büyük sorun. Tüm işsizlerin hakkı yeniyor, sadece onların değil.
  • Daha önce başlatılan Meslek Fabrikası projesi çok başarılı. Çalışmaya devam edecek.
  • Altyapı, kentsel dönüşüm, arıtma, imar planı çalışmaları devam ediyor.
  • Atık bertaraf tesisine ihtiyacımız var. Projeler imza bekliyor. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisin proje onayı valinin önünde. İmzalarsa düğmeye basacağız.

HÜSNİYE SEVAL ACUN

Bakmadan Geçme