'Türkiye'de yaşlı nüfus hızla artıyor'

Ege 3. Yaş Üniversitesi Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Sevnaz Şahin, toplumda yaşlı nüfusun ciddi oranda arttığını söyledi.

'Türkiye'de yaşlı nüfus hızla artıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ege 3. Yaş Üniversitesi Proje Yürütücüsü, Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında projeye dair açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Şahin, “Toplumda yaşlı nüfus çok ciddi oranda artıyor. Türkiye olarak hızla yaşlanıyoruz. Zira yaşlıların sadece sağlık konusunda talepleri bulunmuyor. Eğitim, kültür ve sosyal aktiviteler gibi çeşitli taleplerini göz ardı etmemiz mümkün değil. Bu kapsamda yaşlılarımızı bilgi toplumundan soyutlamamak amacıyla 2016 yılında ‘Ege 3. Yaş Üniversitesi’ isimli sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Buraya gelen öğrencilerimiz bilgi sahibi olmanın yanı sıra, sosyal ağlarını artırıyor. Buna ek olarak, çeşitli vücut hareketleri ve dans figürleri öğrenerek sağlıklı bir yaşam sürebiliyor” dedi.

FARKINDALIK SAĞLANDI

Şahin, “Şu anda bine yakın öğrencimiz bulunuyor. Öğrenciler, aldıkları 3 yıllık eğitimin akabinde en az bir sosyal sorumluluk projesinde çalışarak mezun olabiliyor. Bu da onların sivil toplum kuruluşlarında kalıcı olarak çalışmasına yol açıyor. Bugüne kadar 225 öğrencimizi mezun ettik. Mezunlarımızın bugün hala çoğu sivil toplum kuruluşunda aktif olarak çalışıyor. Üniversitemizden mezun olan öğrencilerin kuşaklar arası iletişimde farkındalık kazanması da projenin bir diğer katkısı olarak göze çarpıyor. Yaptığımız projelerle yaşlılar; tecrübelerini ve birikimlerini gençlere aktarıyorlar. Bu da kuşaklar arası iletişimi artırıyor. İletişim kanalı çok yönlü olan yaşlı birey, kendi ailesiyle daha sağlıklı bir ilişki içerisine girebiliyor. Maalesef son yıllarda gerek bireysel gerekse toplumsal sağlığımızı etkileyen pandemi ve depremin neden olduğu afetler yaşadık. Okulumuz hepimizi etkileyen bu olağan dışı durumlarda en çok zararı görme riski olan gruplardan olan yaşlılar için neler yapılabilir noktasına odaklandı. Geçtiğimiz 3 yıl pandemi merkezli eğitimimizi afet merkezli hale dönüştürdük ve afetlerde yaşlıların desteklenmesi temasına göre odaklandık.  Bu sene ‘Yaşlıya Saygı Haftası’nda da afet ve yaşlılar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak istedik” diye konuştu.

 

Ege Ajans

Bakmadan Geçme