• Haberler
  • Gündem
  • Türkiye’deki sayıları 1.5 milyona ulaştı… Moto kuryelerin yolları çile dolu!

Türkiye’deki sayıları 1.5 milyona ulaştı… Moto kuryelerin yolları çile dolu!

Ahsen Demircioğlu/YENİ İZMİR-İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Genel Başkanı Muzaffer Saklavcı, moto kuryelerin görmezden gelindiğini söyledi. Sigortalı...

Ahsen Demircioğlu/YENİ İZMİR-İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Genel Başkanı Muzaffer Saklavcı, moto kuryelerin görmezden gelindiğini söyledi. Sigortalı çalışmak istediklerini ifade eden Saklavcı, üzerlerindeki hız baskısının kalkması gerektiğine dikkat çekti.

Derneği yaklaşık 3 yıl önce kurduğunu belirten İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Genel Başkanı Muzaffer Saklavcı, kentteki kadın erkekli 5 bin kurye ile anlık teması olduğunu söyledi. İleride daha örgütlü bir mücadelenin içinde olacaklarını söyledi.

Mesleki olarak risklerinin büyük, kaza ve kazalara bağlı ölüm ile yaralanmaların, sakat kalma olaylarının fazla olduğunun altını çizen Saklavcı, “Bizleri görmezden gelmeyin. Moto kuryeleri görmezden gelmekten vazgeçin. Bizleri görmezden geldikçe ölüyor, sakat kalıyor ve güvencesiz bir yaşama mahkum ediliyoruz” diye konuştu.

Pandemi süreciyle hızlanan internet üzerinden verilen online siparişler ve sanal ortamda alışverişlerin patlamasına yol açtığını ifade eden Dernek Başkanı, “Bu talebin artmasıyla birlikte gıda, zincir market, zincir restoran gibi sektörler moto kurye sayılarında artışa gitti. Bu hızlı artışla beraber, istihdamda nitelikli iş gücü ne yazık ki göz ardı edildi. A2 motor ehliyeti alan herkes bu alanda çalışmaya başladı. Atanamayan öğretmen, işyeri kapanan esnaf, moto kuryeliği umut ve ekmek kapısı olarak gördü. Sektörün büyümesiyle niteliksiz iş gücü arttı. Bunun sonucunda da ölümle sonuçlanan trafik kazalarında artış gözlendi. Türkiye genelinde 3 günde bir ölümlü kaza meydana geliyor. Sakat kalan, yaralanan, uzuv kaybına uğrayanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok” dedi.

Haber

İzmir Motorlu Kuryeler Derneği Genel Başkanı Muzaffer Saklavcı

3 GÜNDE 1 ÖLÜMLÜ KAZA

Geçtiğimiz Ocak ayında yayımlanan Kurye Hakları Derneği Moto Kurye Ölümleri Rapor’una göre Türkiye’de 2022 yılında en az 58 moto kurye çalışma esnasında hayatını kaybettİ. Saklavcı, iş güvenliği açısından büyük eksikliklerin olduğunu, 3 günde 1 ölümlü kazaların meydana geldiğini ifade etti.

Kurye olarak çalışan personeller arasında kadınlı, erkekli mühendislerin, kuaförlerin, zabıtaların, trafik polislerinin ve atanamayan öğretmenler gibi bir çok insanın olduğunu kaydeden Saklavcı, mesleki açıdan zorlu koşullarda çalıştıklarını dile getirdi.

Hız baskısının trafik kazalarına yol açtığını, yağmurlu havalarda ‘çamur’ gerekçesiyle AVM otoparklarına alınmadıklarını, sitelere teslimatlarda asansör kullanmalarına izin verilmeyerek ikinci sınıf vatandaşmış gibi tavırlara maruz kaldıklarını dile getirdi. Ayrıca psikolojik olarak da bu alanda mücadele ettiklerini söyledi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına kuryelerin ileri sürüş eğitimi alması ve bu alanda mesleki yeterlilik belgesi edinilmesi için gerekli bürokratik süreçlerin işlerlik kazanması gerektiğini ifade etti.

Fotoğraflar: Batuhan Vuruşkanlar

Bakmadan Geçme