• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye'nin 'Akıllı Tarım ve Bitki Fenotiplemesi' Geliştirilecek

Türkiye'nin 'Akıllı Tarım ve Bitki Fenotiplemesi' Geliştirilecek

Egeli bilim ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 'İklim değişikliğinin tarımsal ürün...

Egeli bilim ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “İklim değişikliğinin tarımsal ürün ve gıda üretimine olan etkileri dünyanın birçok bölgesinde belirgin bir biçimde kendisini olumsuz olarak gösteriyor. Üniversitemiz öğretim üyeleri iklim değişikliğinin etkilerini göz önüne alarak yenilikçi bir anlayışla bilimsel projeler hazırlamaya devam ediyor. Koordinatörlüğünü üniversitemizin üstlendiği Avrupa’dan 5 partner ülke konsorsiyumu ile hazırlanan proje,  AB Ufuk Avrupa Programı HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 çağrısı kapsamında fonlanmaya uygun görüldü. Proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“BEŞ PARTNER ÜLKEYLE YÜRÜTÜLECEK”

Kısa adı PHENOWEX olan proje ile ilgili bilgi veren proje koordinatörü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler, projenin Türkiye, Hollanda, Almanya, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden oluşan beş partner ülke tarafından yürütüleceğini belirtti.

Küresel iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretim ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini dile getiren Dr. İştipliler, “Hızla değişen iklimsel koşullara uyum sağlayabilecek yeni bitki çeşitlerinin hızlı ve sürekli bir şekilde bitki ıslahçıları tarafından geliştirilerek üreticilerin kullanımına sunulması kritik önem taşımaktadır. Bitki ıslahı programlarında başarı hızının artırılması için on binlerce bitkinin etkin ve isabetli bir şekilde fenotiplenmesi son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

CEMİL ZEYBEKER

Bakmadan Geçme