Türkler adalara, adalılar Foça'ya geliyor

İzmir'in turistik İlçesi Foça, Yunan adalarına gidişin revaçta olduğu dönemde adalardan gelen Yunanlı turistleri ağırlıyor. Daha önce çoğunlukla ailelerinin göç ettiği ilçeyi görmeye gelenleri konuk eden Foça, bu kez iki yakanın briç tutkunlarının buluşmasına tanıklık etti

Aralarında uzun yıllardır dostlukları bulunan Yunanistan’ın Midilli Adası ve Foça Briç Kulüpleri  üyeleri “Briç Bahane Buluşmak Şahane” sloganıyla Foça’da bir araya geldiler. İlçenin önemli tarihi ve turistik mekanlarını  gezdiler, birlikte yemek yediler, güldüler, eğlendiler,  anıları tazelediler. Foça Devlet Hastanesi’nde görevli  Radyoloji Uzmanı Dr. Naile Çalık, Foça Briç Kulübü Başkanı Soner Kayabaş ve Midilli Briç Kulübü Teknik Direktörü Katerina Hadzidimitriou’nun öncülüğünde gerçekleşen mini turnuvada kozlarını paylaştılar. Kazananın kaybedenin olmadığı turnuvada herkese hatıra ödülleri verildi.  Elele neşe içinde Foça sokaklarında turlar atıldı. Konakladıkları otelin sahibi, duayen turizmci ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca’nın bölge tarihi ile ilgili sunumunu  dikkatle izlediler. Gereğinde katkılar yaparak konuları çeşitlendirip renklendirdiler.

Ayrılık günü otel ve gezi tekneleri önünde dakikalarca süren vedalaşma, birbirlerini tekrar davet etme ve aileden birilerini uzaklara yolcu etme görüntülerine sahne oldu. Önümüzdeki ay Foça ve Midilli’de buluşmak için sözler alındı. Konukları Ayvalık’tan adalarına götürecek   gemiye yetiştirmek için yola çıkan midibüs el sallanarak ve arkasından su dökülerek  uğurlandı.  

Foça Briç Kulübü başkanı Soner Kayabaş çok güzel günler geçirdiklerini, böyle insani duyguları birlikte yaşamayı özlediklerini belirterek, “Çok güzel üç gün geçirdik. Özlemişiz böyle insani şeyleri. Buluşma hepimize çok iyi geldi, keyif aldık. En kısa zamanda Midilli’ye iadeyi ziyarette bulunacağız” dedi.

Turnuvayı organize eden Dr. Naile Çalık Midilli Foça Briç Dostluk Turnuvası’nın beklenenden daha iyi ve duygulu geçtiğini söyledi. Dr. Çalık “Midilli Foça Dostluk turnuvasını yaptık. Dostlarımızı davet ettik. İcabet ettiler. 18 kişilik bir grup olarak geldiler. 14 kişi turnuvamıza katıldı. Üç günlük turnuvada çok güzel vakit geçirdik. Bütün dostlarımızı küçük armağanlarla uğurluyoruz. Dediler ki; ‘beklediğimizin üzerinde ilgi ve ev sahipliğiyle karşılandık. Foça’yı çok beğendik. Sık sık geleceğiz.’  Niye daha önce gelmedik diye hayıflandılar” diye konuştu.

Konukseverlik için grup adına çok teşekkür ettiğini dile getiren Midilli Briç Kulübü Teknik Direktörü Katerina Hadzidimitriou “Ev sahipliğinizden çok duygulandık. Halkları ve başka dünyalardan insanları birleştiren  çok önemli etkinlikti. Briç dünyada tek dil konuşulan ve oynanan sporlardan. Beyindeki yaşlanmayı, bir çok hastalığı önleyen önemli bir spor. Dostlarımızın, bunu layıkıyla yaptıklarını düşünüyorum” dedi.

Katerina Hadzidimitriou Türk turistlerin adalara gelmesiyle ilgili olarak ta “Türk turistlerin ziyareti  bizi onurlandırdı. Bunun için teşekkür ediyoruz.  Midilli ve Foça arasında inanılmaz dostluk birliği olduğunu düşünüyorum. Genel anlamda Türk turistlerin ziyaretinden de çok memnunuz” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme