Ulaşmış'ta aromatik bitkiler işleniyor

Seferihisar Ulamış'ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından S.S Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatif binası...

Seferihisar Ulamış’ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından S.S Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatif binası modern bir üretim tesisi haline getirildi. Tıbbi ve aromatik bitkileri işleyerek katma değerli kozmetik ürünlerine dönüştürecek Kozmetik Köy Tesisi, aynı zamanda agro turizm için örnek bir model oldu.

Ulamış’taki dönüştürülen kooperatif binasındaki açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve eşi Fatma Yetişkin, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri, çiftçiler, sanatçılar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

YAĞ VE KREM

Lavantalarla karşılanan Başkan Tunç Soyer, tesisteki Tıbbi Aromatik Bitki Açıkhava Müzesi, üretici stantlarını gezdi; işleme ünitelerini inceledi. Başkan Soyer, geçtiğimiz haftalarda Seferihisar’ın Turgut Köyü’nde hasat ettiği lavantaları Kozmetik Köy Tesisi’nde işleyerek lavanta yağı, kremi ve kolonyası elde etti. Gezinin ardından Başkan Soyer, geleneksel uğur testisini kırarak tesisi hizmete açtı.

“ATALARIMIZIN EMEĞİNİ YERDE BIRAKMADIK”

Ulamış Köy Koop.’un yaşadığı zorlukları üretimle aştığını ifade eden Başkan Soyer, “Kooperatifin çok sıkıntılı günlerini yaşadık beraber. Üç kuruş vergiyi ödeyecek durumda değildik. Kooperatifin kapatılması, terk edilmesi söz konusu oldu. Bugünü gördüğüme o kadar mutluyum ki. Çok şükür o kooperatifi 1969’da kuran atalarımızın emeğini yerde bırakmadık ve onu ileriye taşıyacak bir adım atmış olduk. Bugüne kadar emek veren herkesin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

“HAMMADDE TEMİNİ”

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Geçtiğimiz günlerde lavanta festivalinde bir mucizenin gerçekleşmesini hep beraber kutladık. Yıllar önce kimsenin aklına gelmeyen lavanta artık Turgut Köyü’nün temel geçim kaynağı oldu. Bu tesis de Ulamış için de çok büyük bir kalkınma olacak. Tüm dünya organik üretime dönmüş durumda. Lavanta, kozmetik sektörünün hammaddesi. Göreceksiniz, yıllar sonra Amerika’nın, Avrupa’nın büyük kozmetik üreticileri, hammadde almak için buraya gelecek. Nasıl başardığımızı soracaklar. Bu modeli kendi ülkelerinde uygulamaya çalışacaklar. Bu açılış bu hikayenin bir başlangıcı. Bu hikayeyi başlatan Başkanımız Tunç Soyer’e ne kadar teşekkür etsek az” diye konuştu.

Hüseyin Gürhan

Bakmadan Geçme