• Haberler
  • Gündem
  • Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85. yılında saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 85. yılında saygı, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz…

Bugün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. yılı. Türk Milleti Atasını 10 Kasım 1938’de saatler...

Bugün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. yılı. Türk Milleti Atasını 10 Kasım 1938’de saatler 9’u 5 geçe kaybetti.

Atatürk’ün naaşı 21 Kasım 1938’de Etnografya Müzesi’ne, 10 Kasım 1953’te ise  Anıtkabir’e taşındı.

Haber

16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı tören salonunda Atatürk’ün naaşı katafalka koyuldu ve halkın ziyaretine açıldı. Tüm halk Atasını son bir kez görebilmek adına Dolmabahçe Sarayı’na geldi.

19 Kasım 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı cenaze namazı kılındıktan sonra Ankara’ya götürülmek için top arabasıyla Dolmabahçe Sarayı’ndan çıkarıldı.

Atatürk’ün naaşı ve beraberinde halk Tophane, Karaköy, Eminönü, Bahçekapı, Sirkeci, Salkım Söğüt, Gülhane Parkı güzergahından Sarayburnu’na ulaştı. Ulu Önderin naaşı, Saat 12.42’de Zafer Torpidosu’na, 13.20’de de Yavuz Zırhlısı’na konuldu. Yavuz gemisi 19.30’da İzmit Mayın İskelesi’ne geldi.

Atatürk’ün naaşı saat 20.23’te, daha önce onu yurt gezilerine götüren trenin beyaz renkteki vagonuna nakledildi. Ankara’ya doğru yola çıkan tren geçtiği bütün istasyonlarda halk tarafından selamlandı. O tren 1 gün sonra 20 kasım 1938’de saat 10.03 sıralarında Milli Mücadele’nin başlarında Ata’sına karargah olarak ev sahipliği yapan Ankara Garı’na girdi. Ulu Önderin naaşı, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve yetkililer tarafından selamlandıktan sonra top arabasıyla Meclis’e götürüldü.

Ankaralı vatandaşlar da Mustafa Kemal Atatürk’ü büyük bir hüzünle birlikte son kez ziyaret etti. Söz konusu resmi tören ise 21 Kasım 1938’de Büyük Millet Meclisi önünde gerçekleşti. Atatürk’ün naaşı geçici kabri olarak da ifade edilen Etnografya Müzesi’ne götürüldü.

Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, 15 yıl boyunca burada Etnografya Müzesi’nde kaldı. 10 Kasım 1953 tarihinde devlet töreniyle Anıtkabir’e taşındı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının acısı hala çok taze. 85. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle, rahmetle, saygıyla ve sevgiyle anıyoruz…

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme