Ulusal görme taraması için yeni genelge yayımlandı
Sağlık Bakanlığı, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesini hazırlayarak 81 ile gönderdi.
Sağlık Bakanlığı, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağındaki çocukları kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesini tamamlayarak 81 ile gönderdi. Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramaları, okul çağı çocuklarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca, görme taramalarının hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair bir uygulama rehberi hazırlanarak hekimler ve sağlık çalışanlarının erişimine açıldı.
Bakanlık, bu taramalarla görmenin normal gelişimini engelleyecek riskleri belirlemeyi ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tespit etmeyi hedefliyor. Böylece şaşılık, kırma kusurları, katarakt ve göz tembelliği gibi rahatsızlıklar erken teşhis edilerek, tedaviye zamanında başlanması sağlanacak.
Güncellenen program kapsamında, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tarafından 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izlemi sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi sırasında ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerine görme taraması yapılacak. Taramalar, risk faktörlerinin sorgulanması, görme muayenesi ve kırmızı refle testi şeklinde olacak ve sonuçlar Aile Hekimliği Bilgi Sistemine kaydedilecek. Pozitif bulgular veya risk faktörleri saptanan çocuklar, ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edilecek.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu , il sağlık müdürlüklerinin aile hekimlerine gerekli eğitimleri sağlayacağını, programın içeriği hakkında uzmanları bilgilendireceğini ve sağlık kuruluşları arasında koordinasyonu üstleneceğini belirtti. Bakan Koca, "Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın tam destek vermesini ve çocuklarının aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum" dedi.