Ümit Özlale kimdir?

Ümit Özlale, Türk ekonomist, akademisyen ve siyasetçidir. 28 Nisan 1972 tarihinde Almanya'nın Holzheim kentinde, Girit Türkü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

Eğitim hayatına Türkiye'de başlamış, Almanya'dan Türkiye'ye uzanan bir akademik ve siyasi kariyere sahip bir isimdir.

Eğitim ve Akademik Kariyer

Özlale, 1987 yılına kadar Bornova Anadolu Lisesi'nde ortaokul eğitimini tamamlamış, ardından İzmir Fen Lisesi'nde lise eğitimini sürdürmüştür. Lisans eğitimini 1995 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü'nde tamamlayan Özlale, yüksek lisansını 1998'de Boston College'da yapmış ve doktorasını 2001 yılında tamamlamıştır. Akademik kariyerine 2001 yılında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak başlamış, 2006 yılında doçent ve 2011 yılında profesör unvanını almıştır. 2009'dan 2013 yılına kadar TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde, ardından Özyeğin Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmış ve Ekonomi Bölüm Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Hâlihazırda Harvard Summer School'da Kalkınma Ekonomisi dersleri vermekte ve 2015 yılında kurulan Sectoral and Economic Analysis Lab (SEAL) adlı danışmanlık şirketinin kurucu ortaklarındandır.

Bürokrasi ve Siyasi Kariyer

Merkez Bankası Ekonomik Araştırmalar ve Para Politikası Genel Müdürlüğü'nde danışman olarak görev yapan Özlale, ayrıca Maliye Bakanlığı ve Dünya Bankası ile çeşitli projelerde çalışmıştır. Siyasi kariyerine 2020 Eylül ayında İYİ Parti'ye katılarak başlamış, partide Genel Başkan Yardımcılığı ve Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürütmüştür. İYİ Parti'de Kalkınma Politikaları Başkanlığı görevini üstlenmiş, 2023 genel seçimlerinde İzmir milletvekili olarak seçilmiştir. 6 Eylül 2023'te İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından 2024 yerel seçimleri için İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı açıklanmıştır. Ancak 8 Nisan 2024 tarihinde İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurmuş, 27 Nisan 2024'te Müsavvat Dervişoğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanlığı'na seçilmesinin ardından partiye geri dönmüştür.

Ödüller ve Kişisel Hayat

Özlale, TÜBİTAK tarafından 40 yaşın altındaki üstün başarılı bilim insanlarına verilen Teşvik Ödülü'ne layık görülmüştür. Kişisel hayatında, 27 Temmuz 2024 tarihinde Sözcü TV spikeri Serap Belovacıklı ile evlenmiştir.

Ümit Özlale, ekonomi ve kalkınma politikaları konusundaki uzmanlığı ve siyaset sahnesindeki aktif rolü ile dikkat çeken bir figür olarak öne çıkmaktadır.


 

Bakmadan Geçme